PostNL mag Sandd niet overnemen van toezichthouder

Geen reacties
Tags: ,
Posted 05 sep 2019 in nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft geen toestemming voor de overname van postbedrijf Sandd. De toezichthouder vreest dat de consument anders meer moet gaan betalen voor postbezorging.

De voorzitter van de ACM, Martijn Snoep, zegt: “‘Met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL ontstaat een monopolist op het gebied van postbezorging.”

De voordelen van de overname zijn dat PostNL zijn kostenpeil kan verlagen door efficiënter te werken. Dat weegt echter niet tegen de nadelen op. “Zonder de concurrentiedruk van Sandd zullen de prijzen van PostNL voor zakelijke post naar de verwachting met dertig tot veertig procent stijgen. Ook de prijzen voor consumentenpost zullen na de overname meer stijgen dan zonder de overname.”

Het overgrote deel van de zakelijke postmarkt is al in handen van PostNL, tussen de zeventig en tachtig procent. Sandd heeft een aandeel van twintig à dertig procent. Een overname leidt tot een de facto monopolie.

De Tweede Kamer kan de fusie alsnog via de wet regelen. Artikel 47 uit de Mededingingswet geeft het kabinet de mogelijkheid het oordeel van de waakhond te negeren. PostNL maakt gebruik van die optie en vraagt het Ministerie van Economische Zaken om toestemming om de bedrijven toch te mogen samenvoegen.

Eind 2016 onderzocht het Belgische Bpost de overname van het postbedrijf van PostNL voor 2,5 miljard euro. Dat ging ook niet door.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment