‘Sommige apps bewaren buitensporig veel locatiegegevens’

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 18 jul 2019 in nieuws

Grote appmakers zoals ParkMobile en Telegraaf Media Groep houden gedetailleerd het gaan en staan bij van mogelijk honderdduizenden gebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Brandpunt+.

Voor het onderzoek werden 30 van de populairste Nederlandse iPhone-apps bekeken. Aan de appmakers werd gevraagd om alle locatiegegevens te overhandigen. Dat is zelfs wettelijk verplicht, dankzij nieuwe Europese wetgeving.

Uit het onderzoek blijkt dat de mate van respect voor de privacy van hun gebruikers ‘wild uiteenloopt’.

Twee van de onderzochte apps bleken grote hoeveelheden locatiedata van hun gebruikers te bewaren: Telegraaf en ParkMobile. De Telegraaf-app bleek over de loop van ongeveer twee maanden 376 keer de locatie te hebben gecheckt en opgeslagen: meer dan vier keer per dag.

ParkMobile maakte het net wat minder bont en sloeg elke maand gemiddeld tussen de 40 en 50 keer locaties op, zonder dat er één keer geparkeerd was. Als je eenmaal toestemming hebt gegeven, geven beide apps ook in de achtergrond je locatie door.

Door zoveel gegevens op te slaan zoekt Telegraaf Media Groep de randen van de wet op. Mogelijk overschrijdt het die zelfs, zeggen expers. Elke inbreuk op de privacy moet volgens de nieuwe Europese richtlijnen in verhouding staan tot het beoogde doel ervan.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment