EU start onderzoek naar machtsmisbruik Amazon

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 17 jul 2019 in nieuws

De EU start een officieel onderzoek naar mogelijk machtmisbruik door Amazon. Daarbij draait het om het gebruik van gegevens van onafhankelijke verkopers op het platform.

Eurocommissaris voor mededingingsrecht Margrethe Vestager wil onderzoeken of gevoelige informatie van verkopers op Amazons platform tot hogere prijzen leidt. Amazon vervult een dubbelrol, net als in Nederland bol.com: het bedrijf is zowel marktplaats als retailer.

Volgens de Commissie lijkt het erop dat Amazon die informatie over de verkopers, hun producten en transacties gebruikt om concurrentie te verstoren.

Het onderzoek komt niet als een complete verrassing. Amazon was al op de radar van de commissie verschenen. De aankondiging door de EU is geen goed nieuws voor het Amerikaanse bedrijf van Jeff Bezos. Tot dusverre zijn vergelijkbare onderzoeken naar Google altijd geëindigd in forse boetes.

Amazon zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Amazon heeft al toegezegd dat het de overeenkomsten met de onafhankelijke verkopers aanpast in augustus.

Ook zijn alvast schikkingen getroffen met Duitsland en Oostenrijk. De Duitse mededingingsautoriteit heeft onderzocht of de voorwaarden van Amazon kloppen, en of de retailer wel op transparante wijze contracten met handelaren opzegt.

Amerikaanse politici hebben al eens aangedrongen op splitsing van marktplaatsen als Amazon. De huidige dubbelrol van marktplaats en retailer levert steeds vaker scheve ogen op.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment