Betalen met bankpas en smartphone vervangt ov-chipkaart

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 03 jul 2019 in nieuws

De ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023 als reizigers met hun mobiele telefoon of bankkaart kunnen betalen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) denkt dat de nieuwe betaalmethoden goedkoper worden voor vervoerders.

De reiziger heeft de nieuwe betaalwijzen immers al op zak en hoeft er dus geen speciale ov-kaart voor aan te schaffen. Wel moeten de vervoerders het nog met elkaar eens zien te worden over het delen van informatie en inkomsten.

De nieuwe methode zou volgens Van Veldhoven – vanochtend geciteerd in De Telegraaf – ook kunnen worden gebruikt voor het betalen van parkeren, ov-fietsen, deelauto’s en (water)taxi’s.

Wel zal er eerst nog op uitgebreide schaal getest moeten worden. Een nieuwe betaalmethode voor het openbaar vervoer waarmee KPN en andere partijen hadden willen starten mislukte in 2018 jammerlijk. Het betaalsysteem bleek extreem lastig te installeren en werkte niet met de iPhone. Negen verschillende ICT-sytemen moesten worden gekoppeld om een succesvolle betaling te doen.

De proef heeft miljoenen euro’s gekost. Tot 2016 besteedde Translink, dat eigendom is van de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven, 1,2 miljoen euro aan OV-chip Mobiel.

Begin dit jaar is NS begonnen met het testen van reizen met de bankpas in plaats van via de ov-chip. De proef vond plaats op het traject Den Haag-Leiden. De deelnemers moesten over een contactloze bankpas van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS beschikken. Een door Mastercard of Visa uitgegeven creditcard werkte eveneens.

De ov-chipkaart werd aan het begin van dit millennium geïntroduceerd als opvolger van het klassieke papieren treinkaartje en de Nationale Strippenkaart.

Foto NSLees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment