Bol.com: ‘Voor ons zit Amazon al in Nederland’

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 27 jun 2019 in nieuws

Topman Huub Vermeulen van bol.com hoort al sinds 2011 dat Amazon naar Nederland komt. Op dit moment kan er alleen worden besteld op een Nederlandstalige pagina via Amazon Duitsland, maar de verwachting is dat de retailer ook echt een Nederlands kantoor opent. “Voor ons zijn ze er al. En ik heb net uitgelegd hoe we daarop reageren,” vertelde Vermeulen gisteren op Emerce E-Commerce Live! In de Beurs van Berlage op vragen uit het publiek.

Vermeulen doelde daarmee op de circa 30.000 partners waarmee bol.com al langer samenwerkt. Steeds meer partners maken gebruik van Logistiek via bol.com, waarbij goedlopende artikelen in het bol-magazijn in Waalwijk worden opgeslagen.

bol.com organiseert regelmatig meet & greets in het land “omdat we onze partners ook echt de hand willen schudden”.

In België heeft bol.com een kantoor geopend op de communicatie met partners te verbeteren. Bij de winkels van Delhaize zijn ophaalpunten gevestigd. “Nederlanders vinden het geen punt als pakjes bij de buren worden afgeleverd, maar Belgen hebben daar problemen mee. Daarom zijn ophaalpunten in België belangrijker dan in Nederland.”

Twee sprekers van Wunderman Thompson – Eric Heller en Helmut Rieder, de eerste heeft zeven jaar voor Amazon gewerkt in de beginjaren – gingen in op uiteenlopende aspecten waarmee partners van Amazon rekening moeten houden. Artikelen plaatsen op Amazon zonder te adverteren is bijvoorbeeld een doodzonde. De gemiddelde klant komt namelijk nooit verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten. “Belangrijk is dat je je producten goed rubriceert,” vertelde Rieder. “Echt zoeken met diverse zoektermen doet bijna niemand meer. Menigeen versmalt zijn resultaten door categorieën te selecteren. Nog te veel retailers negeren dat.”

Ook is het een kunst om het aantal retouren te beperken. Dat kun je doen door producten zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Geef bij vitamines bijvoprbeeld aan hoe groot vitaminen in een doosje zijn in relatie tot een muntstuk, en hoe vies de smaak is.

Zalando Nederland lijkt ook klaar voor de komst van Amazon. Regional lead Jacintha de Graaf legde nog eens uit dat ook Zalando zich steeds meer ontwikkelt tot een platform. Op dit moment wordt ongeveer 10 procent van alle artikelen door partners aangeboden, tegen 2023 moet dat al zo’n veertig procent zijn. Ruim honderd partners maken gebruik van de logistieke dienst Zalando Fulfillment Solutions (ZFS). De Duitse retailer wil een gevarieerd aanbod. “We willen voorkomen dat dezelfde artikelen via tientallen partners worden verkocht.”

De Graaf verwacht dat het loyaliteitsprogramma Zalando Plus in de toekomst ook in Nederland zal worden geïntroduceerd. Daarnaast is er grote kans dat Amazon ook in Nederland niet alle bestellingen meer gratis levert. In Italië brengt Amazon 3 euro in rekening voor bestellingen onder de 24 euro. “Dat is maar een minderheid. We gaan ons businessmodel met gratis retouren niet wijzigen, ook niet nu de helft van de bestellingen wordt geretourneerd. Kleding uitproberen doe je in de fysieke retail ook.”

Foto’s Peter Boer. Zie alle 81 foto’s hier.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment