iPad krijgt eigen versie van iOS, nieuwe MacPro aangekondigd

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 03 jun 2019 in nieuws

iPad krijgt een eigen versie van iOS, genaamd iPadOS. Vanwege het grotere scherm biedt deze versie meer mogelijkheden dan de iOS voor smartphones. Voor het eerst kunnen ook dongels en camera’s worden ingeplugd en de inhoud worden uitgelezen, zo maakte Apple vanavond bekend op haar ontwikkelaarscongres in San Jose.

Voor de multitaskinggebaren biedt iPadOS nieuwe opties. Zo kun je makkelijker tekst verslepen en wisselen tussen nieuwe apps. Websites worden standaard in de desktopweergave geopend en Safari krijgt voor het eerst een downloadmanager.

Rond iOS en macOS was al veel gelekt de afgelopen weken. iOS 13 wordt vooral sneller. Zo is Face ID alleen al 30 procent sneller. Een belangrijke vernieuwing voor iOS 13 is de langverwachte donkere modus. Google Maps wordt gedetailleerder, maar daar moet nog wel even op gewacht worden. De VS krijgen als eerste nieuwe kaarten.

In Safari kunnen gebruikers per website voorkeuren instellen. Mail krijgt een nieuwe opmaak en lettertype.

Apple komt ook met eigen universele login, vergelijkbaar met die van Google en Facebook, maar dan zonder tracking. Ook kan een tijdelijk fake adres worden gegenereerd die op elk moment kunnen worden opgezegd.

Een van de grootste veranderingen in macOS 10.15 is de opsplitsing van iTunes. Muziek en podcasts krijgen hun eigen app. De Boekenapp krijgt een zijbalk, net als de huidige News-app op de Mac. Ook de Herinneringen-app is op de schop genomen, evenals de iOS-versie, en biedt nu iets meer mogelijkheden.

Schermtijd komt eveneens naar de Mac. Zo kun je limieten instellen voor het gebruik van bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram.

watchOS 6 krijgt een eigen App Store, waardoor gebruikers niet langer zijn aangewezen op de iPhone om programma’s te installeren. Ook krijgt de volgende versie nieuwe Apple apps als Calcutator en Voice Memos.

Vroege versies van macOS 10.15, iOS 13 en watchOS zijn nu beschikbaar voor ontwikkelaars.

Apple had ook nog hardwarenieuws: Apple stelde vanavond de nieuwe MacPro. De desktopcomputer voor professionele gebruikers wordt dit najaar desgewenst met wieltjes geleverd. Het modulaire model biedt de mogelijkheid om de grafische kaart en andere onderdelen te vervangen. De Mac Pro is uitgerust met de nieuwe Intel Xeon processor en heeft 1,5 terabyte systeemgeheugen. Ook heeft Apple voor het eerst Thunderbolt 3-poorten toegevoegd. Apple lanceert ook een eigen scherm, Pro Display XDR.

(wordt aangevuld)

 

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment