Publieke Omroep wil content niet afstaan aan online filmverhuurder

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 25 mei 2011 in nieuws

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil geeft de individuele publieke omroepen geen toestemming om content af te staan aan het online video on demand-platform Ximon. Dit terwijl verschillende losse publieke omroepen wel mee zouden willen werken.

Op Ximon kan de kijker tegen betaling films en series bekijken. Het initiatief schaart film- en televisieproducenten achter zich, enkele individuele publieke omroepen en het Commissariaat voor de Media. Daarnaast werd er meer dan een miljoen euro in het platform gestopt door het Ministerie van OCW.

Het platform, dat een alternatief wil bieden voor het onbetaald downloaden van content, toont sinds april dit jaar al enkele films. Hier moet echter ook oudere content, als series die eerder werden uitgezonden op televisie bijkomen.

Ondanks het feit dat verschillende publieke omroepen willen meewerken, waaronder de Avro, Kro, Vpro, Vara en meer, moet de Raad van Bestuur van de NPO alsnog toestemming geven voor de online exploitatie van content. Volgens de Raad van het Bestuur van de NPO is het logisch dat niet aan elke derde partij content beschikbaar gesteld wordt wanneer hier geld mee verdiend wordt, omdat ze dat dan zouden moeten doen voor elke speler.

De NPO meent dat er met Uitzending Gemist een kanaal is met genoeg online content waar de consument terecht kan. Echter, het ontbreekt hier vaak aan de oudere televisieseries die slechts beperkt beschikbaar zijn.

Op Ximon kost een oude aflevering 99 eurocent. Een meer recente moet 2,50 euro kosten. “Daarvan betalen wij 65 procent aan de rechthebbenden. Dat is relatief hoog. We vragen de content dus niet gratis”, aldus Marc Jurgens, directeur van Ximon.

Jurgens: “We behoren misschien niet tot het publieke bestel, maar hebben met de overheidsfinanciering wel een gemeenschapsfunctie. De NPO redeneert dat wij een externe partij zijn. Ze verkopen tegelijkertijd ook content aan partijen in het buitenland. Hun argument, dat ze niet leveren aan commerciële partijen is onzin. Als ze zouden zeggen dat ze er voor kiezen om hun eigen markt af te schermen, dan zou ik ze gelijk geven.”

Hij vervolgt: “De omroepen hebben mederecht samen met producenten op televisiedrama. Als de NPO zegt dat de omroepen niet mogen exploiteren op Ximon, dan kunnen de producenten straks misschien wel weigeren toestemming te geven om de content op een platform van de NPO te exploiteren. Dat is een patstelling die niet in het belang is van het publiek.”

Vooralsnog onderzoekt Ximon de mogelijkheid om bij de rechter in beroep te gaan. “We hebben een bezwaar ingediend tegen het besluit van de NPO en de Raad heeft het besluit gehandhaafd. Nu bestuderen we de uitspraak van de raad. We zien bijvoorbeeld dat de NPO heeft afgeweken van het advies van de onafhankelijke geschillencommissie, daar zit misschien nog wat ruimte in om dat aan een derde voor te leggen. De rechter is nu eigenlijk nog de enige mogelijkheid om de NPO enthousiast te maken om tot een andere beslissing te komen”, aldus Jurgens.

Het meeste materiaal is zelfs al gedigitaliseerd en staat op de servers van Ximon, opgezet door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Jurgens: “Het zou een kwestie zijn van een druk op de knop.” Het liefst wil Ximon alle content die niet op Uitzending Gemist staat zelf aanbieden. Op dit moment staan er echter rond de 600 titels op Ximon: films, documentaires en enkele buitenlandse en regionale televisieseries.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment