Nepnieuws Bitcoin Revolution wordt geen strobreed in de weg gelegd

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 11 mrt 2019 in nieuws

John de Mol waarschuwde in oktober persoonlijk voor misbruik van zijn naam en foto’s bij dubieuze advertenties over bitcoinsoftware op Facebook, maar dat heeft  weinig geholpen. De laatste weken duiken dezelfde nepadvertenties weer in alle hevigheid op. Klachten bij Facebook worden niet serieus genomen, het netwerk meldt doodleuk dat de advertentie ‘binnen de regels valt’.

Na de waarschuwingen van De Mol werden de advertenties door Facebook in eerste instantie verwijderd, maar inmiddels zijn ze teruggekeerd. Afgelopen vrijdag werden internetgebruikers ook via externe advertenties naar een (verborgen) pagina bij Tuppub geleid, waar De Mol weer volop wordt geciteerd. ‘Bitcoin Revolution heeft voor mij gerevolutioneerd (…) hoe investeringen werken. Ik heb de normale stockmarkt bijna gehaal verlaten voor de Bitcoin markt. Met het gebruik van Bitcoin Revolution kan je sneller, makkelijker en zonder Bitcoin of investeringskennis geld verdienen.’

Niet alleen John de Mol, ook Nikki Herr en de inmiddels vertrokken presentator Vivienne van den Assem van WNL maakten zogenaamd reclame voor Bitcoin Revolution. Ook Humberto Tan en Spyker ondernemer Victor Muller waarschuwden al voor de praktijken. ‘Dit is absoluut het werk van oplichters. Ik hoop dat niemand hier instinkt,’ aldus Muller.

Het laatste nepnieuws haakt in op het verdwijnen van RTL Late Night. De kijkcijfers schoten volgens het bericht omhoog toen Ruud Feltkamp (oud GTST acteur) over Bitcoin Revolution begon. Feltkamp heeft afgelopen week zijn Twitter profiel aangepast om duidelijk te maken dat hij niets met de advertenties van doen heeft.

Heb mijn twitter profielnaam verandert. Misschien is het nu duidelijk voor mensen (er wordt door scammers op mijn naam geadverteerd..)

— Ruud “ ik adverteer niet op Facebook” Feltkamp (@RuudFeltkamp) March 5, 2019

De advertenties duiken overal op, onder meer op pagina’s met nepnieuws op Facebook. Voor sommige advertenties lijken nepwebwinkels onder namen als Cotqt te zijn opgericht, kennelijk om advertenties weer snel weg te halen.

Het is opvallend dat slachtoffers nog steeds worden gelokt met bitcoins, die het afgelopen jaar dusdanig in waarde zijn gedaald, dat maar weinigen daarin nog langer willen investeren.

Dat de advertenties niettemin effect sorteren, blijkt uit meldingen op het forum van Opgelicht. Ondanks twijfels, hebben diverse Nederlanders toch hun telefoonnummer achtergelaten, waarna ze zijn overgehaald om 250 euro in te leggen bij een bedrijf genaamd Olympus Markets.

Deze handelsnaam wordt gebruikt door een buitenlands bedrijf in cfds en bitcoins Next Trade Ltd, dat in november 2018 van start zou zijn gegaan en een postbus op het eiland Vanuatu heeft. De betalingen worden verwerkt door een Bulgaars bedrijf.

De truc bestaat hieruit dat wie eenmaal heeft toegehapt, telefonisch wordt overtuigd (veelal door Engels sprekende medewerkers) om nog meer geld te storten. Wie doorheeft dat hij of zij is opgelicht, wordt soms benaderd door weer een ander bedrijf dat claimt dat ze voor 1000 euro de verloren bitcoin-investeringen kunnen terughalen.

Geld terugstorten kan alleen als slachtoffers eerst identiteitspapieren opsturen. Een van hen: ‘Als je wil chatten gebeurt er niks op het scherm, als je belt naar hun kantoren in Maleisië, Rusland of Luxemburg krijg je alleen een muziekje, maar niemand aan de lijn.’

De oplichters beperken zich niet alleen tot Nederland. Vanaf september 2018 zijn ook de namen van Bill Gates, Richard Branson en Jamie Oliver misbruikt.

In Malta was de overlast in januari zelfs zo groot dat de Malta Financial Services Authority (MFSA) een waarschuwing gaf. Ook de MFSA meldde dat onder meer de naam van de acteur Davide Tucci was misbruikt. Die verklaarde zelfs dat hij niets met de advertenties had te maken.

Waarom deze advertenties zo makkelijk door Facebook worden doorgelaten, zeker na de vele klachten over de verspreiding van nepnieuws via het sociale platform, is een absoluut raadsel.

Dat de formule succesvol is, blijkt wel uit het feit dat hij alom gekopieerd wordt via sites met namen als Bitcoin Secret, Bitcoin Formula en Bitcoin Trader.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment