‘654.000 Nederlanders verlieten Facebook in 2018’

Geen reacties
Tags: ,
Posted 26 jan 2019 in nieuws

In 2018 hebben maar liefst 640.000 Nederlanders Facebook verlaten. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 van Newcom dat vandaag uitkomt. Ongeveer de helft vertrekt vanwege gebrek aan vertrouwen.

Nepnieuws of de privacyproblemen worden als belangrijkste oorzaak genoemd. De ergernis over nepnieuws is opmerkelijk omdat Facebook gebruikers zelf voor de verspreiding van vage nieuwsbronnen lijken te zorgen. Meer dan vijf miljoen Nederlanders hebben weleens een bericht van pagina’s als TrendNieuws en Viraal Vandaag geliket of gedeeld, of er een reactie achtergelaten, zo bleek eerder deze week uit onderzoek van de Universiteit Leiden. De onderzoekers spreken over ‘pulpnieuwssites’: berichten die van anderen zijn overgeschreven, met een sensationele inhoud en het gebruik van koppen die mensen moeten verleiden om erop te klikken.

Het aantal dagelijks actieve (Nederlandse) Facebookgebruikers neemt af, van 7,6 miljoen vorig jaar tot 6,8 miljoen nu. Vooral onder jongeren gaat het volgens Newcom nu heel erg hard: in 2016 zat nog bijna zeven op de tien tieners op Facebook, nu is dat nog maar 30 procent.

Facebook is wel populair onder senioren, waaronder 80 plussers. Ruim 28 procent van deze senioren gebruikt Facebook, nog evenveel als een jaar eerder.

Twitter levert ook in, maar veel andere sociale media signaleren juist groei. Vooral Instagram doet het goed: het platform telt nu 4,9 miljoen Nederlandse gebruikers, een vijfde meer dan het jaar ervoor.

Newcom peilde ruim 7000 Nederlanders in de eerste weken van het jaar.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment