WordPress bouwt CMS voor nieuwsuitgevers

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 15 jan 2019 in nieuws

De maker van CMS WordPress, het bedrijf Automattic, gaat met hulp van externe financiers een variant op zijn redactiesysteem ontwikkelen dat is bedoeld voor kleine en middelgrote nieuwsuitgevers.

Onder de naam Newspack zal Automattic in juli van dit jaar een aangepaste versie van WordPress op de markt brengen. Deze moet eenvoudiger ogen dan het reguliere content management systeem maar aan de andere kant niets inboeten aan functies en features.

Google is met zijn mediasubsidietak News Initiative de grootste sponsor en draagt 1,2 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling. Het bedrijf legt uit: “Journalisten moeten verhalen schrijven en berichten over hun publiek, niet hoeven nadenken over design, techniek en e-commerce. Die problemen moet hun CMS adresseren.

Naast Google zijn er nog vier sponsoren die de ontwikkeling helpen financieren. Zij dragen samen 1,2 miljoen dollar bij.

Voor het testen van Newspack wordt nu gezocht naar belangstellende testers die representatief zijn voor de beoogde gebruikersgroep.

Automattic financiert Newspack gedurende het hele ontwikkeltraject. Zodra het gereed is voor productie zal het commercieel beschikbaar zijn voor een bedrag tussen de duizend en tweeduizend dollar per maand per site.

Volgens de bedenker van WordPress, Matten Mullenweg, speelt zijn open source CMS een centrale rol in een ecosysteem dat goed zou zijn voor tien miljard dollar.

Foto: Esther Vargas (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment