Google sluisde 20 miljard via Nederland naar Bermuda

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 03 jan 2019 in nieuws

Google heeft in 2017 19,9 miljard dollar via Nederland doorgesluisd naar belastingparadijs Bermuda. Daar betaalde het nul vennootschapsbelasting.

Dat blijkt uit de cijfers die Google Netherlands Holdings net voor de jaarwisseling deponeerde bij de KvK. Het Financieele Dagblad houdt dat in de gaten en schrijft er vandaag over. Dit keer ging er vier miljard dollar meer via Nederland naar de Atlantische eilandengroep dan in 2016.

De Nederlandse holding heeft niets te maken met de reclameactiviteiten van het zoekbedrijf in Nederland. Het betreft een financiële constructie om zo min mogelijk belasting te betalen. Een vergelijkbare constructie loopt ook via Singapore.

Het hoofdkantoor van Google verstuurt zijn dochterbedrijven facturen voor het gebruik van de merknaam en technologie. Het geld wordt geind door Google Ireland Holdings. Dat wordt bestuurd op Bermuda, waar geen vennootschapsbelasting wordt geheven.

Deze route zorgde er in het derde kwartaal van 2018 bijvoorbeeld voor dat het moederbedrijf van Google effectief negen procent belasting betaalde.

In Nederland, zo constateert het FD, betaalde Googles Nederlandse vennootschap 3,4 miljoen belasting over de royaltyschuiverij.

Europese politici zullen de belastingcijfers van Google met interesse bekijken. In veel EU-landen ergeren bedrijven en politici zich eraan dat het technologiebedrijf zo weinig belasting betaalt terwijl de toegevoegde waarde hier wel wordt gerealiseerd. In verschillende landen worden daar hardop discussies over gevoerd en bijvoorbeeld in Spanje betaalt Google al een extra internetbelasting van een paar procent. Nederland treedt liever in OESO-verband op.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment