CBP legt boete op aan Google voor wifi-sniffing

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 19 apr 2011 in nieuws

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft Google een boete opgelegd van maximaal 1 miljoen euro. De zoekmachinegigant biechtte eerder op dat de bekende Street View auto’s jarenlang abusievelijk persoonlijke data verzamelden van onbeveiligde wifi-netwerken.

De boete hoeft niet betaald te worden als Google een aantal maatregelen treft. Zo moet het bedrijf binnen drie maanden de betrokkenen online en offline informeren over het hele voorval. Meerdere jaren zijn, zonder toestemming van de betrokkenen, adressen vastgelegd van beveiligde en onbeveiligde wifi-routers door de rondrijdende Street View-auto’s.

Ook is andere data verzameld, de zogenoemde payload data, via onbeveiligde routers. Uit onderzoek van CBP blijkt dat hier persoonsgegevens tussen zaten, zoals e-mailadressen, medische gegevens en informatie over financiële transacties. Dit was afkomstig uit de inhoud van e-mails en uit surf- en chatgedrag.

De andere eisen van het CBP zijn dat Google binnen drie maanden een online opt-out aanbiedt waarmee mensen kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens worden verwerkt via de wifi-router. Als laatste moet Google binnen vier weken alle persoonsgegevens en andere verzamelde data van dit voorval vernietigen.

In een reactie laat Google weten het besluit van het CBP tot zich te nemen. Het bedrijf erkent de fout die het gemaakt heeft en laat weten zelf de overheid ingelicht te hebben toen het doorhad wat er aan de hand was. De gegevens, zo benadrukt Google, zijn nooit bekeken of gebruikt voor de diensten van Google. Bovendien is aan de laatste eis van het CBP al voldaan, de data is, na afronding van het onderzoek, meteen vernietigd.

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, werd Google al veroordeeld door de privacywaakhonden. In Nederland startte het CBP een onderzoek in mei vorig jaar.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment