KPN en UPC in virtuele werkplekken

Geen reacties
Tags: , , , , , ,
Posted 19 apr 2011 in nieuws

KPN en UPC gaan samen met Microsoft virtuele werkplekken aanbieden. Het MKB kan over complete ICT-oplossingen beschikken met als basis Office 365: een verzameling kantoorapplicaties die via de browser wordt ontsloten.
Maandag is wereldwijd de testversie gelanceerd van Microsoft Office 365, een online productiviteitsdienst voor bedrijven van elke omvang. Office 365 brengt Microsoft Office, Microsoft SharePoint Online, Microsoft Exchange Online en Microsoft Lync Online samen in één clouddienst die, zo belooft het bedrijf, altijd up-to-date is. Tot aan de zomer mag de dienst gratis worden uitgeprobeerd. De toeloop is nu al zo groot dat gebruikers enkele dagen op hun inloggegevens zullen moeten wachten.

Microsoft bood al enige tijd clouddiensten aan grote ondernemingen zoals Starbucks en DuPont via zijn Business Productivity Online Suite (BPOS). Nu wil het bedrijf de MKB-markt ontsluiten. Daar worden toepassingen als SharePoint, Exchange en Lync zelden gebruikt omdat hiervoor vaak deskundig IT-beheer is vereist. Met Office 365 kunnen zzp’ers en kleine bedrijven (van twee tot 25 medewerkers) binnen een kwartier aan de slag met Office Web Apps (de onlinevarianten van Office 2010), Microsoft Exchange Online, Microsoft SharePoint Online, Microsoft Lync Online en een externe website. De kosten bedragen 5,25 euro per persoon per maand en bedrijven zitten niet vast aan contracten.

Software hoeft ook niet geïnstalleerd te worden. Programma’s als Excel en Word zijn volledig online beschikbaar. Wel bestaat de mogelijkheid, voor laptopgebruikers, om de Microsoft Office Professional Plus desktop software te installeren, maar op een ‘betaal voor gebruik’-basis. Wanneer het abonnement wordt gestopt kan de software niet meer volledig worden gebruikt.

Microsoft gaat verschillende diensten ook mobiel beschikbaar maken via apps voor de iPhone en Android. Zo zal er een aparte iPhone app komen voor Lync, de zakelijke versie van het chatprogramma Windows Live Messenger. Verder is een marktplaats geopend waar gebruikers toepassingen van derden kunnen afnemen. Tot het standaardpakket behoort op dit moment nog geen software voor relatiebeheer, maar de virtuele variant van Microsoft Dynamics CRM kan al makkelijk aan Office 365 worden toegevoegd.

UPC Business en KPN willen Office 365 straks in combinatie met telefonie aanbieden. KPN rekent 50 euro per maand voor het starterspakket met beveiliging en backup-mogelijkheden. UPC zit naar eigen zeggen nog in de ontwikkelfase. Bij de presentatie gisteren op het Nederlandse kantoor van Microsoft wilde het kabelbedrijf alleen kwijt dat men Office 365 in heel Europa wil gaan aanbieden.

Het is voor het eerst dat een zo compleet totaalpakket als Software as A Service (SAAS) wordt aangeboden. Google bood al wel enige tijd Google Apps aan, maar dat is verre van compleet. Microsoft was voor zijn omzet tot nu toe vooral aangewezen op installatiepakketten, oftewel software uit de doos, maar ziet nu onmiskenbare voordelen in het online aanbieden van deze diensten.

Volgens Hans van der Meer, marketing manager clouddiensten binnen Microsoft, biedt virtuele software grote voordelen: voor bedrijven zijn er vaste kosten, en nagenoeg geen zorgen. Nieuwe versies worden bijvoorbeeld automatisch bijgewerkt. ‘We werken vanaf nu ook niet meer met versienummers. Klassieke gebruikers zullen nog steeds zijn aangewezen op servicepacks, maar voor virtuele gebruikers staan nieuwe programma’s automatisch klaar.’Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment