Kansspelautoriteit verkeert in ‘bestuurlijke spagaat’

Geen reacties
Tags:
Posted 09 okt 2018 in nieuws

Online gokken is in ons land een ‘gecompliceerd, ideologisch dossier waarin sprake is van uiteenlopende inzichten en belangen’. Dat zei voorzitter Jan Suyver van de Kansspelautoriteit bij zijn vertrek op een bijeenkomst voor genodigden in het Haagse theater Diligentia.

De Tweede Kamer stemde medio 2016, vier jaar na de start van de Kansspelautoriteit, in met het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand. De Eerste Kamer is, inmiddels ruim twee jaar later, nog niet aan de behandeling toegekomen. Nederland is een van de weinige landen in de Europese Unie die online kansspelen nog niet legaliseerde.

De christelijke partijen hebben moeite met gokken, constateert Suyver, maar op andere gronden geldt dat ook voor bijvoorbeeld de SP. Hoewel de vertrekkende voorzitter ‘alle begrip heeft voor de zorgvuldige politieke afwegingen die er in Nederland plaatsvinden’, vindt hij wel dat de Wet Kansspelen op afstand er nu snel moet komen. Suyver: ‘De consument heeft er simpelweg recht op beschermd te worden. Ik zeg altijd: ook al ben je tegen gokken, dat kan geen reden zijn het niet te regelen. Eerder integendeel, zou ik zeggen.’

Zowel Suyver als de eveneens vertrekkende vicevoorzitter Henk Kesler typeert de situatie waarin de Kansspelautoriteit de afgelopen zes jaar zat als een ‘bestuurlijke spagaat’. Vergunningen verlenen voor het aanbieden van online kansspelen kan onder de huidige Wet op de kansspelen niet, terwijl er aan de andere kant nauwelijks middelen zijn om illegale aanbieders te bestrijden. Bovendien gaat het in sommige gevallen ook nog eens om bedrijven die in het buitenland gerespecteerd, soms zelfs beursgenoteerd zijn en die bijvoorbeeld verslavingspreventie goed op orde hebben. Kesler: ‘Ik heb wel eens gezegd dat we gewapend met een tandenborstel in de leeuwenkuil ten strijde moesten trekken. De consument verdient bescherming, maar de politiek moet de Ksa daarvoor wel de middelen geven.’Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment