Google sluit Google Plus na datalek

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 08 okt 2018 in nieuws

Google sluit zijn sociale netwerk Google Plus na een datalek dat sinds 2015 heeft bestaan en pas in maart werd gedicht. Daardoor zijn gegevens van bijna een half miljoen gebruikers gedeeld met apps van derden. Google besloot dat niet aan de grote klok te hangen.

Het gaat onder meer om volledige namen, e-mailadressen, geboortedata, woonplaatsen en profielfoto’s, waarvan trouwens niet vaststaat of die zijn gebruikt door circa 400 apps. Telefoonnummers en privéberichten zouden wel afgeschermd zijn geweest. Omdat Google verwacht dat het lek juridische gevolgen krijgt, wordt Google Plus stopgezet, vermoedelijk binnen tien maanden. Een zakelijk versie voor de G Suite blijft overigens bestaan.

Reden om het lek te verzwijgen was dat Google na het schandaal rond Cambridge Analytica en Facebook niet ook nog eens de aandacht op zich wilde vestigen.

Als gevolg van het lek stelt Google zijn privacyvoorwaarden bij, zo krijgen ontwikkelaars niet zomaar meer toegang tot bijvoorbeeld sms data, meldt The Wall Street Journal op basis van een interne memo. Ook krijgen gebruikers uitgebreidere privacy-instellingen.

Google Plus werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit een groot succes geworden.

Het nieuws komt op een zeer ongelukkig moment. Morgen presenteert Google een groot aantal nieuwe hardwareproducten, maar de berichtgeving daarvoor zou wel eens overschaduwd kunnen worden door het verzwegen datalek.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment