‘Slaapapps zijn onbetrouwbaar’

Geen reacties
Tags:
Posted 05 okt 2018 in nieuws

Sleep Genius, Sleep Better, Pillow, Sleep Cycle: wie een smartphone heeft, kan tegenwoordig met één druk op knop zijn eigen slaap analyseren én verbeteren. Maar slaapexpert Johan Verbraecken van Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft zo zijn bedenkingen.

Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum in het UZA, ziet steeds meer mensen in de weer met slaapapps, soms op het obsessieve af. “Sommigen houden maandenlang grafieken bij van hun slaapevolutie. In bepaalde gevallen kan dat zinvol zijn. Mensen die last hebben van slaapapneu krijgen vaak een cpap-toestel mee naar huis, wat hun slaapkwaliteit gigantisch verbetert.”

Maar veel apps doen vaak meer kwaad dan goed, omdat mensen zich blindstaren op de resultaten. En die zijn volgens de expert absoluut niet wetenschappelijk.”Soms hoor ik patiënten verkondigen dat ze volgens hun slaapapp een nacht hadden met 50 procent diepe slaap. Sorry, maar dat is fysiologisch onmogelijk. Volwassenen halen hooguit 25 procent diepe slaap en met de leeftijd neemt dat percentage nog af. Dat is heel normaal.”

Al die prachtige displays met mooie kleurtjes spreken natuurlijk tot de verbeelding, stelt Verbraecken. “Maar helaas is er weinig wetenschappelijks aan: in tegenstelling tot medische toepassingen hoeven dit soort toepassingen voor consumenten niet wetenschappelijk gevalideerd te worden. Elke techneut kan zo’n app op de markt brengen, zonder enige wetenschappelijke kennis over slaap.”

Samen met zijn studenten heeft Verbraecken een aantal slaapapps onderzocht. Wat betreft het snurken waren de resultaten nog enigszins betrouwbaar, vertelt Verbraecken. “Een goede snurkapp is even betrouwbaar als een partner die je de volgende ochtend vertelt of je gesnurkt hebt. Voor alleenstaanden kan dat handig zijn. Al moet je de resultaten altijd met een korrel zout nemen.”Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment