Protonmail over de vijf miljoen accounts

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 27 sep 2018 in nieuws

De Zwitserse e-maildienst Protonmail is over de grens van vijf miljoen accounts gegaan. Een groeiende groep gebruikers wisselt diensten als Gmail in om enkel nog versleuteld te mailen. Het bedrijf wil meer diensten ontwikkelen om gebruikers te laten ont-googlen.

Het is niet meer dan toeval, maar het gegeven is wel treffend. Net als het world wide web werd ook Protonmail bedacht en gebouwd aan het Zwitsers-Franse onderzoeksinstituut CERN. Vanwege de strenge privacywetten besloten de bouwers van de maildienst echter om Zwitserland als hoofdzetel te kiezen, een keuze die het WWW niet had.

In een interview met Inverse vertelt CEO Andy Yen nu dat zijn maildienst nu meer dan vijf miljoen geregistreerde accounts heeft. Dat zijn particulieren maar zeker ook politici, journalisten, burgers uit onderdrukte regimes en activisten. Yen en zijn team richten zich speciaal op gebruikersgroepen die extra bescherming nodig hebben, anonimiteit kan worden geboden als dat willen.

Protonmail moet zich komende jaren zo ontwikkelen dat het qua functies hetzelfde is als Gmail. Het verschil moet zijn dat de Zwitsers geen persoonsgegevens verzamelen en die dus ook niet gebruiken om de eigen activiteiten te bedruipen.

Het bedrijf verdient geld met de verkoop op abonnementen. De basismaildienst is gratis, maar wie extra opslagruimte wil moet de portemonnee trekken. Hetzelfde geldt voor VPN-dienst Protonmail. Gratis te gebruiken met exits in drie landen. Wie alle 25 wil en extra traffichops moet de knip trekken.

Achter de schermen werkt het team aan zaken als Proton Calendar, Proton Drive en Proton Docs. Dat moeten stuk voor stuk volwaardige alternatieven worden voor Google-diensten, maar dan zonder dat de exploitant gebruikersgegevens heeft en exploiteert.

Foto: evenkolder (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment