Concurrenten Google Shopping klagen bij EU

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 01 mrt 2018 in nieuws

De nieuwe verschijningsvorm van Google Shopping levert concurrerende prijsvergelijkers geen voordeel op. Daarover klagen negentien vergelijkingssites bij de Europese Unie, wiens Commissie afgelopen september aan Google een monopoliestraf oplegde.

De bedrijven, onder wie Twenga uit Frankrijk en het Engelse Foundem, laten dat weten in een brief die ze aan eurocommissaris Margrethe Vestager (foto) hebben gestuurd. Vergelijk.nl was kort voor publicatie niet in de gelegenheid te reageren op vragen van Emerce.

Hoe de exacte klacht klinkt, verwoordt persbureau Reuters niet. Maar het nieuwe Google Shopping lost in ieder geval niet de praktijk van Googles monopoliegedrag op. Afgelopen najaar klonken dat soort signalen ook al. Nu zijn ze formeel aan Europa voorgelegd.

De klacht van de vergelijkers richt zich op het feit dat Google bovenaan de normale zoekresultaten een carroussel toonde met productlinks naar webwinkels. Met die positie is zelfs met ’s werelds beste SEO-werk niet te concurreren. Nadat de Europese Commissie Google hiervoor een miljardenboete oplegde, past het die carroussel dusdanig aan dat er ook plek in zat voor concurrenten. Die op die posities moeten bieden.

In de praktijk merken de vergelijkers te weinig van deze maatregel. In een reactie aan Reuters zegt Google dat het zich keurig houdt aan Europa’s eisen. De Commissie zegt op de hoogte te zijn van de klacht en die mee te nemen bij de tussentijdse evaluatie van de strafmaatregel.

Foto: Friends of Europe (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment