Nieuw initiatief wil van Rotterdam techhub maken

Geen reacties
Tags: ,
Posted 14 feb 2018 in nieuws

Rotterdam heeft als tech-stad een behoorlijke achterstand ten opzichte van andere steden als techhub, daarom hebben de oprichters van onder meer Helloprint en 42workspace het initiatief WeTechRotterdam in het leven geroepen. Dat moet de havenstad weer op de kaart zetten.

Met steun van onder andere de Gemeente Rotterdam, Innovation Quarter, dataspecialist Dealroom, Hogeschool Rotterdam en diverse grote instellingen op het gebied van educatie, ondernemerschap en investeringen moet het ondernemersklimaat voor techbedrijven in Rotterdam de komende jaren worden versterkt.

CEO Hans Scheffer van Helloprint constateert dat het tech-ecosysteem in Rotterdam eigenlijk onvoldoende is ontwikkeld om echt snel te kunnen groeien. Er is te weinig aanbod van talent en zowel op het gebied van onderwijs en het vestigingsklimaat voor jonge tech-professionals valt volgens hem ‘een wereld te winnen’. Daarom kiezen veel groeibedrijven ervoor om hun ambities vorm te geven vanuit andere steden.

Scheffer: “Als ondernemer kan ik je zeggen dat we echt problemen hebben om talent aan te trekken, en steeds vaker komt dat talent uit het buitenland. Maar dat zou eigenlijk niet moeten.”

Helloprint heeft inmiddels 150 man in dienst met een omzet van bijna 50 miljoen euro.

Ook ontbreekt het volgens de ondernemer aan innovatieve broedplaatsen op het gebied van technologie, althans in vergelijking met grote steden als Londen, Berlijn, Stockholm en Amsterdam.

Scheffer erkent tegenover Emerce dat er wel allerlei tech-initiatieven zijn, zoals Rotterdam Mobility Lab, PortXL en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Vorig jaar opende 42workspace officieel zijn deuren als eerste startup-hub van Rotterdam. Het gaat om 2300 vierkante meter vloeroppervlak verdeeld over vijf etages gelegen in het Witte de Withkwartier. “Het is niet dat er niets gebeurt in Rotterdam, er zijn echt wel goede initiatieven, maar we overleggen niet. Er is geen samenhang.”

Vooralsnog wordt het project gecoördineerd vanuit 42Workspace aan de Schiedamse Vest. Uiteindelijk komt er een apart kantoor, dat de brug worden tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de kapitaalmarkt, het talent en de individuele initiatieven.

Er is volgens Scheffer al ‘800 uren’ aan voorbereiding in gestoken. “We hebben doelbewust niet gewacht op fondsen vanuit de lokale overheid, want we willen een vliegende start maken. Iedereen moet meedoen.”

De net gelanceerde portal wetechrotterdam.com, dat nu nog kaaltjes oogt, wordt verder opgetuigd. “Daar vind je straks ook een overzicht van alle techinitiatieven in Rotterdam.”

Op de foto: Ohad Gilad (42workspace, Keadyn), Hans Scheffer (CEO Helloprint), Frédéric Bärtels (project manager WeTech Rotterdam), Martijn Don (42workspace, Keadyn)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment