‘Domeinregistraties via blockchain, sneller en goedkoper’

Geen reacties
Tags: ,
Posted 06 dec 2017 in nieuws

Technologiebedrijf Undeveloped.com uit Amsterdam gaat een systeem bouwen waarmee handelaren domeinnamen via de blockchain kunnen verkopen of, waarom niet, kortstondig verhuren.

Ondernemer Reza Sardeha deed zijn plannen daartoe vorige week uit de doeken. Er hebben zich ook al een partijen gemeld die willen meedoen in de eerste verkennende praktijkproeven. Die moeten begin volgend jaar al plaatsvinden.

“Het is niet de vraag of dit gaat gebeuren, maar wanneer. Het is daarom maar beter dat je er onderdeel van bent.”

Sardeha en zijn team gaan iets bouwen dat ze zelf het ‘Domain Automation Network’ (DAN) noemen. “Het is een persoonlijke assistent die domeintransities automatiseert. Dat kan een aankoop zijn, huur of aandelen in een domein. Als eindgebruiker kom je erop via een netwerkintegrator, partijen als Mijndomein of Undeveloped. De transactie wordt afgehandeld via smart contracts, onderdeel van een blockchain die we zelf ontwikkelen.“ Dit zijn normaalgesproken stappen die via papieren overeenkomsten worden afgehandeld maar makkelijk met smart contracten zij te automatiseren.

Het idee voor een dergelijk handelsnetwerk is nieuw, maar klinkt logisch voor een internationale, fluïde industrie waarin nog te weinig echte transparantie is. Wat niet zelden tot fouten leidt en ook fraude in de hand werkt.

De ondernemer: “De uitdaging is de huidige industrie mee te krijgen. Dat geldt ook voor de grote partijen al GoDaddy. En het is eigenlijk simpel. Als je zelf niet meedoet dan doen concurrenten het wel om meerwaarde te kunnen bieden.”

Het Domain Automation Network is ondergebracht in een stichting om commerciële belangenverstrengeling voor Undeveloped te vermijden.

Zoals het er nu uitziet, beginnen de technici in Amsterdam met de bouw in de eerste weken van 2018. Ze hopen in de loop van het jaar een eerste werkende versie live te zetten.

Undeveloped werd in maart 2017 verkocht aan het Amerikaanse Epik, maar de culturele verschillen bleken onoverbrugbaar. De partijen hebben er na de zomer toe de besloten de ontbindingsvoorwaarden toe te passen. Het bedrijf is nu weer in handen van de oprichters en investeerders Axivate Capital, Rockstart, Paul Molenaar en Henri de Jong.

*) Axivate Capital is een aandeelhouder in Emerce

Foto: mark (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment