‘Weersvoorspelling en Google-recensies maken deelauto’s winstgevender’

Geen reacties
Tags: ,
Posted 15 sep 2017 in nieuws

Bedrijven die deelauto’s verhuren en bedrijven als Uber kunnen meer winst maken door slimmer in te spelen op piekmomenten die ontstaan rond populaire plekken in de stad of bij slecht weer. Dat zegt promovendus Micha Kahlen van Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM). Kahlen promoveert vandaag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Car2Go en zelfs Uber laten nu nog grotendeels aan het toeval over waar de auto’s precies in de stad klaarstaan voor verhuur of rondrijden voor een rit, zegt Kahlen. In het geval van Uber wordt vaak simpelweg de dichtstbijzijnde auto naar een klant gestuurd en wordt niet geanticipeerd op de verwachte vraag. Deelverhuurbedrijven maken ook vaak geen bewuste beslissing waar ze hun auto’s positioneren en kunnen zo klanten mislopen.

Kahlen bestudeerde voor zijn proefschrift de ritten en GPS informatie die 2400 auto’s van Car2Go en DriveNow gedurende vijf maanden aflegden door Berlijn. Hij legde deze data naast de weervoorspellingen van die dagen en de ‘points-of-interest’ in Google Maps. Wanneer het regent huren mensen namelijk eerder een deelauto. Ook rond populaire plekken verwachtte hij meer vraag.

Kahlen kwam tot de ontdekking dat de auto’s op sommige momenten niet op de juiste plekken stonden om optimaal aan de vraag te voldoen. Met die gegevens heeft hij een model ontwikkeld dat voor elk uur en elk deel in de stad in ‘real-time’ kan voorspellen hoeveel auto’s in een bepaalde zone klaar moeten staan. De resultaten zijn dan wel gebaseerd op de verhuur van deelauto’s, maar zijn volgens Kahlen door te trekken naar alle bedrijven die mobiliteit in enkele ritten van A naar B aanbieden.

Wanneer een bedrijf als Uber de auto’s slimmer zou gaan verdelen volgens het model zou de winst met 6 procent kunnen stijgen, zelfs oplopend tot 7 procent wanneer ze zouden overstappen op zelfrijdende auto’s, zegt de promovendus.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment