Keurmerk voor cyberrisico’s in de maak

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 05 sep 2017 in nieuws

Samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), Nederland ICT en publieke partners voert het Verbond van Verzekeraars oriënterende gesprekken over de ontwikkeling van een keurmerk voor cyberrisico’s. Ook onder verzekeraars bestaat de behoefte aan eenduidigheid in de adviezen die zij over cyberbeveiliging geven aan hun klanten.

Op de Nederlandse markt bieden verschillende verzekeraars al wel cyberverzekeringen aan. Eén daarvan is Chubb die ook een van de initiatiefnemers is om een keurmerk te ontwikkelen. Met zo’n keurmerk kunnen zowel bedrijven als particulieren makkelijker een vakkundig en betrouwbaar bedrijf inschakelen als zij hun cyberweerbaarheid willen vergroten.

Cyberrisico’s zijn een groeiend en moeilijk grijpbaar maatschappelijk probleem. Dat betekent dat samenwerking in de hele keten essentieel is.

De verzekeraars baseren hun huidige producten noodgedwongen op informatie uit andere markten. De markt voor cyberverzekeringen is dan nog relatief klein (met tien miljoen bruto premieomzet in 2015), maar groeit met tientallen procenten per jaar.

Voor fysieke (inbraak)risico’s bestaat al wel een model, namelijk de zogenoemde VRKI (verbeterde risicoklassenindeling) en het daaraan gekoppelde BORG (certificering van het beveiligingsbedrijf).

Het streven is om de komende maanden intensief samen te werken met verzekeraars, online beveiligers, het bedrijfsleven en de overheid om ervoor te zorgen dat de eerste Cyber VRKI en een daaraan gekoppelde BORG in de eerste helft van 2018 operationeel kan zijn.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment