Bits of Freedom gaat nu ook rechtszaken voeren

Geen reacties
Tags:
Posted 21 aug 2017 in nieuws

Bits of Freedom wil expliciet op zoek gaan naar een breder publiek. Naast de ‘professionals’ en de betrokken cirkel van mensen die men op dit moment bedient, wil de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie proberen om de potentieel geïnteresseerde beter aan te spreken. Dat staat in het zojuist verschenen jaarverslag. Daarnaast wordt een middel toegevoegd: het voeren van rechtszaken.

‘We gaan vaker én scherper campagne voeren’, belooft directeur Hans de Zwart. ‘In 2017 nemen we een campaigner aan die rondom onze dossiers campagne voert, de vertaling maakt van onze beleidsdoelstellingen naar een activerende boodschap en die ervoor zorgt dat we slimme donateurscampagnes draaien om zo onze financiële doelstellingen te halen.’

Het blijft een uitdaging om ervoor te zorgen dat Bits of Freedom net zo snel verandert als haar techno-politieke omgeving, schrijft De Zwart. De doelstelling blijft in ieder geval ongewijzigd: het verdedigen en bevorderen van digitale burgerrechten, met de nadruk op communicatievrijheid en privacy.

Om de personele bezetting op sterkte te houden, wordt er meer aandacht besteed aan werving. Door de komende jaren 750 nieuwe vaste donateurs per jaar te werven wil Bits of Freedom van 209.000 euro (32 procent van de inkomsten) in 2017 groeien naar 425.000 in 2021.

De totale inkomsten van Bits of Freedom in 2016 bedroegen overigens 703.377 euro. Die kwamen voor 46 procent van grote fondsen, individuele donateurs droegen 28 procent bij en 6 procent kwam van bedrijfssupporters.

Er komt in elk geval financiële steun vrij voor ‘strategic litigation’. Er wordt volgens Bits of Freedom steeds vaker beleid gemaakt dat niet strookt met mensenrechten, al wordt met het oog op de kosten niet alles aangepakt. ‘Voor ons is het belangrijk dat we met zo min mogelijk risico procederen en dat de zaken die we gaan doen rechtstreeks bijdragen aan onze doelstellingen (en dus daadwerkelijk strategisch zijn).’

Ook komen er meer lokale activiteiten. Het experiment met Bits of Groningen smaakt volgens de organisatie naar meer. De komende periode wil Bits of Freedom vrijwilligers zelfstandig en op een structurele manier lokaal activiteiten laten organiseren.

 

 

 Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment