Stabiliteit internet niet in gevaar door uitbreiding domeinnaamextensies

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 09 aug 2017 in nieuws

De recente invoering van ruim duizend nieuwe generieke topleveldomeinen (gTLD’s) zoals .google en .amsterdam heeft niet geleid tot een degradatie van de stabiliteit en de beveiliging van het root-DNS systeem. Domeinorganisatie ICANN heeft een studie naar de technische impact van die introductie laten uitvoeren door SIDN, NLnet Labs en TNO (CDAR-consortium).

Het DNS (Domain Name System) is één van de meest essentiële systemen van het internet. Het zorgt ervoor dat gebruikersapparaten de webservers weten te vinden.

Vijf jaar geleden bestond het DNS-systeem slechts uit ongeveer 300 toplevel domeinen (TLD’s). De meeste daarvan waren zogenoemde countrycode TLD’s, zoals .nl voor Nederland. Naast deze landcodes bestaan er ook generieke toplevel domeinen (gTLD’s). De bekendste zijn .com, .net en .org.

In 2012 startte ICANN het Nieuwe gTLD-programma, waarna vanaf september 2013 geleidelijk meer dan 1100 nieuwe gTLD’s werden geïntroduceerd. De nieuwe gTLD met de meeste registraties is .xyz waaronder inmiddels meer domeinnamen zijn geregistreerd dan onder .nl.

In hun studie heeft hebben de onderzoekers grote hoeveelheden historische internet-meetgegevens geanalyseerd. Een belangrijke uitkomst is dat tot nu toe alle nieuwe gTLD’s tezamen verantwoordelijk zijn voor slechts een zeer klein deel van het totale aantal bevragingen (queries) op het root DNS-systeem. Het onderzoeksteam vond dan ook geen aanwijzingen dat de nieuwe gTLDs leiden tot een significante toename van de belasting van het root-systeem. Ook werd aangetoond dat de responstijden waarmee apparaten het DNS bevragen niet nadelig zijn beïnvloed door de introductie van nieuwe gTLD’s.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment