Meer geld naar fintech in eerste helft 2017

Geen reacties
Posted 08 aug 2017 in nieuws

Ondernemingen stoppen via investeringsfondsen steeds meer geld in startups die actief zijn met fintech. In de eerste zes maanden van dit jaar investeerden bedrijven wereldwijd voor een bedrag van 2,6 miljard dollar in fintech. Dat is 21 procent van de totale investeringen die in de eerste helft van 2017 werden gedaan, zegt KPMG.

Vooral Aziatische bedrijven actief met investeringen in fintech startups. In het tweede kwartaal was het aandeel van bedrijven in Azië 37 procent. In de Verenigde Staten zijn bedrijven goed voor 21 procent en in Europa voor 24 procent.

De totale investeringen in fintech namen in het kwartaal van 2017 fors toe. In het tweede kwartaal werd voor een bedrag van 8,4 miljard dollar geïnvesteerd, ruim twee keer zoveel dan de 3,6 miljard in de eerste drie maanden van dit jaar.

De buy-out van HD uit Toronto door Amerikaanse Vista Equity Partners met een waarde van 3,6 miljard vertekent het beeld aanzienlijk, zo moet KPMG toegeven. Wel ziet het kantoor dat de herkomst van de investeringen verandert. Bedrijven zijn prominenter aanwezig en de echte durfinvesteerders, zoals de private equity huizen, lijken wat gas terug te nemen.

In Europa namen de investeringen in fintech toe van 880 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar tot 2 miljard in het tweede kwartaal. Het aantal transacties daalde van 100 tot 90. De gemiddelde investering bedraagt nu 15,9 miljoen, terwijl dit in 2016 10,2 miljoen was.

In de Verenigde Staten ziet KPMG het omgekeerde. Daar daalt de gemiddelde investering in de meer volwassen startups van 22 miljoen in 2016 naar 10 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar. En ook de Europese investeringen in early stage startups zitten in de lift met een stijging van de gemiddelde investering van 3,5 miljoen tot 5,4 miljoen. Met als opvallende uitschieter het Ierse Plynk, dat erin is geslaagd om in het tweede kwartaal van dit jaar een bedrag van 28,5 miljoen op te halen.

Qua sectoren nemen in Europa met name de investeringen in insurtech, technologische vernieuwing in de verzekeringssector, flink toe.

KPMG verwacht dat de fintech-investeringen in Europa ook de rest van dit jaar op een hoog niveau zullen blijven. De komst van de Payment Service Directive 2 en de invoering van de EU General Data Protection Regulation zullen de belangstelling voor regtech en open banking-platformen doen toenemen.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment