Vernieuwing stimuleren? Ideeën bedenken kan je leren

Geen reacties
Tags: ,
Posted 25 jul 2017 in nieuws

Bedrijven die willen innoveren zouden er goed aan doen verder te kijken dan de dure adviseurs. Het bedenken van nieuwe ideeën is een mentale vaardigheid die je jezelf en anderen kunt aanleren. Dit stelt Rembrandt Smids oprichter van Brandwebbing en auteur van het boek De Ideeënformule dat dit najaar verschijnt.

Vaak wordt er over het bedenken van nieuwe baanbrekende ideeën heel mysterieus gedaan, zegt Smids op Digital Marketing Live!. Alsof het iets mystieks is. ‘Het is een mentale vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Je kunt er dus ook beter in worden.’ Als je het proces achter het bedenken van die ideeën ontleedt en kijkt naar de breinwetenschap dan zie je dat er een ritme in schuilt, zegt hij. ‘Op metaniveau zit er bij iedereen dezelfde methode achter. Als je dat weet kun je mensen dus ook bewust bekwaam maken.’

Een idee is altijd een nieuwe combinatie tussen bestaande elementen. ‘Dat betekent dat je heel veel van die elementen in je hoofd moet hebben. Hele onderwerpspecifieke en ook meer algemene. Je ziet dat goede ideeënbedenkers een heel breed interesseveld hebben. Van boeken, muziek en films tot aan schilderen. Ze kunnen allemaal kanten op schieten.’ Dit zijn, zo legt Smids’  uit, de grondstoffen die iemand nodig heeft om tot een nieuw inzicht te komen.

‘Ik noem dat holistische grondstof. Het zijn stukjes informatie en kennis die overal vandaan kunnen komen. En als je dat niet van nature hebt kun je het jezelf dus aanleren om die grondstoffen te zoeken, op te slaan en de specifieke en holistische grondstoffen systematisch met elkaar te verwerken tot een nieuw idee.’

Wat bedrijven en personen zich als eerste moeten realiseren is dat het komen tot nieuwe inzichten niet iets mysterieus is, vertelt Smids. ‘Iedereen kan het. En als je oefent word je er beter in. Als de randvoorwaarden maar goed zijn. We mogen de creatieve sector die soms wat hautain doet over creativiteit best met een korreltje zout nemen. Ga wat meer uit van de eigen kracht.’Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment