‘Nog hogere boete voor Google vanwege misbruik Android’

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 06 jul 2017 in nieuws

De Europese Commissie overweegt Google opnieuw een boete op te leggen, ditmaal voor machtsmisbruik van het Android systeem. Een panel bestudeert de aanklacht voor een tweede opinie, aldus Reuters.

Naar verluidt valt deze tweede boete zelfs hoger uit dan de 2,4 miljard euro die de EU Google oplegde vanwege machtsmisbruik rond Google Shopping. Dat was al de grootste boete ooit die het dagelijks bestuur van de EU voor een dergelijk vergrijp heeft uitgedeeld.

Directe aanleiding tot de Android boete zijn klachten van lobbygroep FairSearch, Disconnect Inc (adblockers), de Russische zoekreus Yandex een Portugese ontwikkelaar van apps.

De EU heeft een dezer dagen al wel bevestigd dat er een onderzoek loopt naar Android, maar wil niet op de conclusies vooruitlopen.

Wat de aanklacht inhoudt is niet bekend. Maar een heet hangijzer is het feit dat smartphonefabrikanten gedwongen worden om Android inclusief Google diensten af te nemen willen zij toegang krijgen tot de appwinkel Google Play. Afname zonder Google diensten is mogelijk, Android is immers open source software, maar dan wordt ook Google Play niet meegeleverd. Dat is weinig aantrekkelijk voor de meeste fabrikanten.

Voor Yandex is het een frustratie dat Google bij Android als standaard zoekmachine is ingesteld.

Het zou dus kunnen dat de commissie gaat eisen dat Google Play wordt ‘ontbundeld’. Of het panel de aanklacht reeds heeft beoordeeld, is volgens Reuters niet bekend.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment