Belgische drone kan meer dan postpakketjes bezorgen

Geen reacties
Tags:
Posted 23 jun 2017 in nieuws

Studenten van de KU Leuven hebben een nieuwe drones ontwikkeld die zowel postpakketjes kan afleveren als een brand helpen blussen.

De aan de universiteit ontwikkelde CargoCopters zijn onbemande vliegtuigjes die zelfstandig opstijgen, afstanden van vijftig kilometer kunnen overbruggen en snelheden tot 150 kilometer per uur halen. Luchtvaart- en robotica-ingenieur Bart Theys van het Departement Werktuigkunde kwam zo’n vijf jaar geleden met het idee voor dit nieuwe type drone.

De meest gebruikte drones zijn multicopters. Die hebben meerdere propellers en kunnen makkelijk opstijgen, dalen en nauwkeurig op een bepaalde plaats blijven hangen. Ze zijn echter niet geschikt om snel en ver te vliegen. Drones met vleugels en een staart kunnen dat wél, maar hebben hulp nodig bij de lancering en vragen veel plaats om te landen. De studenten hebben het beste van beide systemen gecombineerd: de drone stijgt op met behulp van propellers, maar heeft ook vleugeltjes waardoor hij veel snelheid haalt en lange afstanden aankan.

Met de VertiKUL, zijn allereerste drone-experiment uit 2014, toonde Theys al aan dat je de vliegtuigjes kunt inzetten om kleine pakketjes van één kilogram af te leveren. De nieuwe en verbeterde CarcoCopters kunnen nog grotere ladingen aan en zijn bovendien nuttig bij ziekenhuisinterventies of surveillanceopdrachten.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment