Voorstel internetfilter dreigt verder verslechterd te worden

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 08 jun 2017 in nieuws

In Brussel wordt gewerkt aan nieuwe regels rondom copyright. Onderdeel van het voorstel dat er nu ligt is een internetfilter. Vrijwel iedereen is het er over eens dat dat van tafel moet. En terwijl daar langzaam maar gestaag aan gewerkt werd, kwam vorige week uit onverwachte hoek een voorstel dat het internetfilter juist uitbreidt. Oh noes!

Van iets slechts iets slechters maken

Als de Europese Commissie haar zin krijgt, komt er een internetfilter dat al je uploads scant op gecopyright materiaal. Een filter dat blind is voor legitiem hergebruik van foto’s, filmpjes en citaten. Een filter dat de dood kan betekenen voor zoveel dat het internet leuk maakt. En dus doet zo’n beetje iedereen, van burgerrechtenorganisaties tot de internetbranche en academici, zijn stinkende best de leden van het Europees Parlement te overtuigen het voorgestelde internetfilter tegen te houden.

En dat lukte tot nu toe redelijk: er zijn al veel aanpassingen voorgesteld waarmee het internetfilter geschrapt zou worden. Daar leek een meerderheid voor te zijn. Tot vorige week. In de op één na belangrijkste werkgroep maakte parlementariër Pascal Arimont opeens een radicale omwenteling door aanpassingen voor te stellen waarmee het slechte voorstel van de Europese Commissie nog een paar tandjes slechter zou worden.

In een ondertussen herkenbaar gebrek aan toewijding aan woorden en hun daadwerkelijke betekenis, noemt Arimont zijn voorstel zelf een ‘alternative compromise’. Zoals een collega-parlementslid het omschrijft:

“The EPP’s ‘alternative compromise’ is a compromise like ‘alternative facts’ are facts.”
Julia Reda

Help mee het internetfilter voorkomen

De werkgroep waarin het voorstel besproken wordt, stemt vandaag over de verschillende voorstellen. Het standpunt van deze werkgroep is belangrijk voor het definitieve standpunt van het hele parlement, dat later dit jaar wordt bepaald. Er ia dus nog een middag over om de andere leden van deze werkgroep te overtuigen verstandig te stemmen. En jij kan daarbij helpen.

Bel één van de leden van die werkgroep en overtuig ze te stemmen tégen Arimonts voorstel (“EPP’s alternative compromise on the value gap”) en vóór het compromis van de rapporteur (“compromise of the rapporteur”). Het meest effectief ben je als je belt. Om je te helpen hebben we alvast een selectie van de belangrijkste parlementsleden voor je gemaakt. En we hebben een systeem gebouwd waarmee het bellen gratis is.

*) Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Bits of Freedom

**) Deze tekst mag vrij worden overgenomen op voorwaarde van bronvermelding en met vermelding van deze zin.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment