‘Boete voor Facebook vanwege datadeling WhatsApp’

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 18 mei 2017 in nieuws

Facebook krijgt mogelijk een Europese boete voor misleiding van gebruikers. Het bedrijf heeft zich niet gehouden aan de belofte dat gegevens van gebruikers van Facebook niet gekoppeld zouden worden aan hun WhatsApp account.

Ook heeft Facebook de Europese Commissie foutieve of misleidende informatie gegeven over de overname van WhatsApp.

De boete kan oplopen tot maximaal 1 procent van de jaaromzet. Die kwam in 2016 uit op 26,8 miljard dollar.

Onlangs oordeelde de rechter in Duitsland ook al dat data van Duitse WhatsApp-gebruikers niet door Facebook mogen worden gebruikt. Ook in Italië kwam het al tot een uitspraak in het nadeel van Facebook.

In Frankrijk heeft privacyschending het bedrijf een boete van 150.000 dollar opgeleverd. Ook daar liet Facebook gebruikers niet weten hoe zijn data gebruikt wordt. Privacywaakhond Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) was in 2015 al een onderzoek gestart.

Deze week constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat Facebook ook de Nederlandse privacywet overtreedt. Het verwerkt persoonsgegevens van gebruikers en niet-gebruikers zonder hen daar volledig over te informeren. Momenteel bekijkt de toezichthouder of de overtredingen zijn beëindigd. Zo niet, dan kan de AP besluiten om Facebook een sanctie op te leggen.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment