Donkere wolken boven Uber Europa, taxiregulering dreigt

Geen reacties
Tags: ,
Posted 11 mei 2017 in nieuws

Donkere wolken pakken zich samen boven Ubers activiteiten in Europa nu een adviseur van het Europees Hof van Justitie het bedrijf aanmerkt als taxibedrijf, niet puur als bemiddelaar in vervoersdiensten.

Dat zou betekenen dat Uber zich moet gaan gedragen als vervoerder en de daarbij behorende regels en verplichtingen.

Het advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar aan het Hof verscheen vanmiddag (PDF), Het is niet bindend, maar wordt wel heel zwaar opgenomen door het Hof. Dat zal komende zomer zijn definitieve uitspraak doen.

De Pool boog zich over de vraag of Uber een informatiedienst is, met bijbehorende vrijheden, of een transportdienst met bijbehorende verplichtingen. Hij concludeert dat chauffeurs die Uber gebruiken geen autonoom activiteit nastreven die los van Ubers platform staat. De Amerikaanse unicorn speelt ook een centrale economische rol in het platform, wat inhoudt dat het niet puur een bemiddelaar sec is.

Omdat Uber geen pure informatiedienst is maar een samengestelde dienst die onlosmakelijk met de transportsector is verbonden, zijn die regels ook van toepassing. Is Szpunars advies.

In een eerste reactie zegt Uber dat de inhoud van dit advies niet veel zal veranderen aan de wijze waarop het bedrijf in de meeste EU-landen wordt gereguleerd.

Foto: Picturepest (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment