Studente ontwikkelt model om gehackte Twitter accounts te herkennen

Geen reacties
Tags: , , , , ,
Posted 02 mei 2017 in nieuws

Meike Nauta van de TU Twente heeft een manier ontwikkeld om tweets van gehackte Twitteraccounts te herkennen. Zij heeft de resultaten van haar bachelorafstudeeronderzoek gepubliceerd tijdens de WEBIST conferentie in Porto, Portugal.

Twitter neemt al veel maatregelen om nepaccounts te verwijderen die gebruikt worden voor spam. Over het algemeen worden 77 procent van dit soort Twitteraccounts door Twitter binnen een dag verwijderd, en 92 procent binnen drie dagen.

Het is echter veel moeilijker om spam te detecteren wanneer deze wordt gestuurd vanaf gehackte accounts. Twitteraccounts worden niettemin aan de lopende band gehackt. Je bent er al door iemands telefoon even te lenen, zegt Nauta.

Er zijn twee soorten hackers, de ene variant hackt doelbewust een bepaald account. De andere variant wil geld verdienen door reclame of virussen mee te versturen. Deze hackers versturen bijvoorbeeld tweets met een malafide link waar gebruikers op klikken waardoor ze ook gehackt worden of een virus krijgen.

Nauta voerde haar onderzoek uit onder Nederlandse Twitteraccounts. Ze vond gehackte accounts door te zoeken op tweets met teksten als ‘Ik ben gehackt, dit waren niet mijn berichten’. Ze ontdekte meer dan 18.000 van zulke tweets, tussen 2013 en 2016.

Nauta ontwierp een wiskundig algoritme, waarmee ze naar zes eigenschappen kijkt. De taal van de tweet, de tijd waarop de tweet is verzonden, van welk apparaat het bericht is verzonden, of er een link in de tweet zit en de domein van de link, de frequentie van de tweets en of het een retweet is of niet. Ze vergelijkt deze eigenschappen met de situatie van voor de hack. Is de taal veranderd? Of worden de tweets ineens op een heel ander tijdstip verzonden?

Nauta wil haar model aan Twitter laten zien, en denkt dat je het ook kunt toepassen op andere sociale media zoals Facebook. “Het doel van het model is vooral dat het heel veel schade kan voorkomen voor Twitteraars.”Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment