Windows 10 Creators Update nadert voltooiing

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 30 mrt 2017 in nieuws

Op 11 april verschijnt een nieuwe versie van Windows, Creators Update, als vanouds een belangrijk moment voor fabrikanten van desktops, laptops en tablets. Deze week kwam de voorlopig definitieve versie al uit voor zogenoemde insiders, gebruikers die feedback mogen geven.

Sinds Windows 10 fungeert als een platform, brengt Microsoft niet langer elke drie jaar een heel nieuwe Windows-versie uit, maar worden gaandeweg nieuwe functies toegevoegd. Het thema Creators Update is gekozen omdat het ditmaal vooral draait om creatieve oplossingen.

Met de update zet Microsoft bijvoorbeeld hoog in op 3D. Zo is er een nieuw Paint programma voor het ontwerpen van 3D-objecten. Die je dan meteen kunt laten afdrukken via een 3D printer. Met behulp van een ‘Magic Select’-functie kun je een persoon uit de foto losweken, en die in een 3D-object plaatsen. 3D wordt straks ook ondersteund in PowerPoint. Browser Edge krijgt op zijn beurt ondersteuning voor WebVR.

Windows Creators Update ondersteunt nu ook 3D-brillen, waaronder de HoloLens van Microsoft, en die van Dell, Acer, HP en Lenovo.

Games kunnen voortaan worden gestreamed en daarmee gedeeld. Het werkt met alle games die streaming-technologie ondersteunen. Gamers kunnen hun hardware nu zelfs zo configureren dat alle processorkracht naar de game gaat.

Voor de meeste gebruikers blijven deze nieuwigheden verborgen. Zij merken hooguit aan kleinigheden dat er wat is veranderd. De klassieke Display app waarmee de grootte van schermteksten, menu’s en balken kon worden aangepast, is helaas vervangen door een meer universele ‘opschaler’.

Windows Defender is opgegaan in Defender Security Centre. De Remote Lock-functie laat je het apparaat op afstand versleutelen, en nieuwe instellingen geven je meer controle over app-installaties. Je kunt de schermkleur aanpassen voor gebruik van tablets en laptops tijdens nachtelijke uren (nachtmodus).

Via een speciale hub is voortaan alle communicatie met andere personen in een enkele app zien. SMS-berichten, mails en Skype-gesprekken worden bij elkaar geplaatst onder de namen van personen, zodat je berichten makkelijker kunt terugvinden.

Internet Explorer zit ook nog steeds in deze versie van Windows, maar een extra tabblad herinnert gebruikers aan de nieuwere Edge browser die helaas nog niet echt is aangeslagen. In Edge kun je voortaan trouwens ook onbeschermde ePub bestanden lezen, waardoor je geen aparte ebook app meer nodig hebt. De functie ‘tabbeheer’ biedt de mogelijkheid openstaande tabs eenvoudig ‘opzij’ te zetten als je ze even niet nodig hebt. Ook zijn ze snel weer terug te vinden. Ook speel je met Microsoft Edge Netflix-films en -tv-series af in 4K Ultra HD-resolutie.

Een revolutionaire update is Creative Update daarmee niet. Wel sluit Microsoft, meer dan Apple in MacOS, aan op nieuwe technologieën.

Waarschijnlijk gaat Microsoft de update geleidelijk uitrollen, waardoor Creators Update niet op 11 april voor iedereen beschikbaar komt. Wie hem nu al willen hebben, dan dat doen via het Insider programma.Lees het volledige bericht op Emerce » do my essay for free


Add Your Comment