Ennetcom weerspreekt grote datavangst justitie

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 13 mrt 2017 in nieuws

Het Nijmeegse bedrijf Ennetcom heeft gereageerd op de claims van het openbaar ministerie dat het 3,6 miljoen versleutelde berichten van criminelen heeft onderschept. Justitie spreekt van een ‘schat aan criminele informatie’, maar advocaat Inez Weski spreekt dat tegen.

Het Landelijk Parket meldde vorige week dat politie en het openbaar ministerie toegang hebben gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad.

De gegevens zijn afkomstig van computerservers in Canada die april 2016 zijn neergehaald. Deze servers waren in gebruik bij het Nederlandse bedrijf Ennetcom. Een kopie van de gegevens is door een rechter in Toronto beschikbaar gesteld aan het Nederlandse OM. De gegevens kunnen leiden tot grote en beslissende doorbraken in strafzaken, zegt het OM.

Ennetcom en de eigenaar Danny M. worden nog altijd verdacht van witwassen. De Nijmegenaar verkocht via zijn bedrijf wereldwijd telefoons van het merk Blackberry waarvan de e-mailcommunicatie kon worden versleuteld.

De claims van het OM worden door Ennetcom in twijfel getrokken. Volgens Weski werden de computers ‘standaard na 48 uur geschoond’, dus kan de gevonden informatie maar over 48 uur gaan. Ook is het bedrijf boos over de sleepentactiek waarmee gegevens werden verzameld. ‘Dat zou hetzelfde zijn als het onderscheppen van alle data van KPN om te kijken of er criminelen tussen zaten.’

Het bedrijf claimt tienduizenden klanten te hebben, waaronder overheidsinstellingen en bedrijven, die juist ‘om niet-criminele redenen niet gehackt wilden worden’.

Overigens heeft de directeur wel de schijn tegen zich. Bij M. werd vorig jaar bij invallen een vuurwapen aangetroffen. In januari 2016 werden twee auto’s bij zijn woning in brand gestoken en in maart werd in zijn straat met een automatisch wapen geschoten op een buurwoning. De politie vermoedde dat de schutters het op M. hadden gemunt.

Foto: in de nacht van 22 op 23 januari 2016 werden auto’s die bij M. geparkeerd stonden bij zijn woning door mannen met vloeistof overgoten en in brand gestoken.Lees het volledige bericht op Emerce » Survey respondents commend its student-centered culture, multicultural and bilingual environment, and opportunities to https://writemyessay4me.org/ gain experience in government as well as other sectors


Add Your Comment