De kleine partijen doen het goed op Twitter

Geen reacties
Tags: ,
Posted 16 feb 2017 in nieuws

Een peiling op Twitter suggereert meer zetels voor de kleine partijen dan de reguliere peilingen. Dat stelt taaltechnoloog Eric Sanders van de Radboud Universiteit. Hij ontwikkelde een online monitor die de politieke stemming op Twitter peilt.

In de Twitter-peiling staat de nieuwe partij VNL bijvoorbeeld op vijf zetels en ook GeenPeil doet het beter op Twitter (vijf zetels ten opzichte van nul in de reguliere peilingen). Deels is dit te verklaren door een grotere online aanwezigheid van deze partijen, maar volgens Sanders kan Twitter ook trends aanwijzen die via de traditionele peilingen niet opgemerkt worden.

Een analyse van het aantal keren dat een partij genoemd wordt op Twitter, kwam bij de vorige verkiezingen vier jaar geleden verrassend sterk overeen met de verkiezingsuitslag. De reguliere peilingen waren weliswaar iets accurater (de polls zaten er in totaal 12 procent naast, Twitter 24), maar het experiment leek geslaagd.

Sanders baseert zijn peilingen louter op het aantal keren dat partijen de afgelopen tien dagen genoemd zijn op Twitter. Het gaat er vooral om hoe vaak je genoemd wordt, positief of negatief maakt niet veel uit.

Sanders wil de komende jaren verder gaan onderzoeken wat Twitter kan betekenen op het terrein van peilingen. Wellicht met behulp van wat extra parameters zoals het meten van het sentiment of de invloed van bepaalde evenementen op de mentions op Twitter.

Op de site stemming2017.nl kan iedereen de ontwikkelingen in de afgelopen tien dagen voor de verschillende politieke partijen bekijken.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment