650.000 euro boete voor Uber voor verboden pachtconstructie

Geen reacties
Posted 30 nov 2016 in nieuws

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int bij Uber 650.000 euro voor het opnieuw overtreden van de taxiwetgeving.

Het bedrijf heeft chauffeurs en taxibedrijven volgens de ILT laten samenwerken via een verboden pachtconstructie. Hoewel Uber heeft aangegeven inmiddels daarmee gestopt te zijn, beraadt de inspectie zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom.

Uber bood via Uber Marktplaats chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om illegale pachtconstructies aan te gaan met bedrijven die over een taxivergunning beschikten.

Uber informeerde vergunningloze chauffeurs via de site hoe ze taxivervoer konden verrichten op de vergunning van een geregistreerd bedrijf. De chauffeur pachtte dan de taxivergunning van het geregistreerde taxibedrijf. Uber kreeg per uitgevoerde taxirit 20 tot 25 procent commissie van de chauffeur.

Een chauffeur die rijdt op andermans taxivergunning moet echter in loondienst zijn bij dat taxibedrijf of er via een zzp-constructie werken en dus is de constructie van Uber illegaal.

De inspectie heeft tegen 23 pachtende chauffeurs en 1 verpachtend taxibedrijf proces-verbaal opgemaakt. Het OM is tegen hen allen een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het is niet uitgesloten dat meer bedrijven en chauffeurs gaan volgen.

Sinds de oprichting van Uber heeft de inspectie meer dan 70 Uber-chauffeurs aangehouden of gehoord voor illegaal taxivervoer.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment