Europees proces tegen Uber begonnen

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 30 nov 2016 in nieuws

Uber is online dienstverlener, geen taxibedrijf. Dat betoogde het Amerikaanse bedrijf gisteren voor het Europese Hof van Justitie. Het Hof zal volgend jaar een uitspraak moeten doen over de aard van de onderneming.

Europese taxibedrijven zijn de afgelopen jaren met succes in het geweer gekomen tegen Uber. In hun ogen onttrekt Uber zich aan de regels voor de taxibranche met de uberPOP dienst die in sommige Europese landen inmiddels is verboden. Bij uberPOP zijn chauffeurs niet in vaste dienst.

Ook taxibonden in Madrid en Barcelona hebben Uber voor de rechter gesleept. Maar de Spaanse rechter heeft de zaak doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Daar moeten vijftien rechters zich over de zaak buigen.

Als Uber wordt aangemerkt als een transportbedrijf, zal het zich moeten houden aan de Europese regels voor de taxibranche. Is Uber geen transportbedrijf, maar een app die vraag en aanbod bij elkaar brengt, dan zou uberPOP wel eens kunnen terugkeren in veel Europese steden, al is de kans groot dat de autoriteiten dan achter de individuele chauffeurs aangaan.

Een aantal landen – waaronder Nederland – neigt inmiddels tot steun aan Uber.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment