Pretium krijgt ‘persoonlijk schotschrift’ niet van het web

Geen reacties
Tags: , , , , , , ,
Posted 30 nov 2016 in nieuws

Het is de al jaren omstreden telecomaanbieder Pretium niet gelukt om een publicatie bij Reporters Online tegen te houden. De rechtbank Den Haag heeft de vordering dinsdag afgewezen omdat de ‘vrijheid van meningsuiting prevaleert’.

Op 30 oktober is via Reporters Online en op Blendle.nl een artikel gepubliceerd van Peter Olsthoorn met als aanhef ‘Inleiding Dossier Pretium: perverse prikkels en machteloos toezien’. Daarnaast wordt door Olsthoorn op Reporters Online een ‘webboek’ in diverse delen over Pretium bijgehouden. Dat bedrijf biedt vaste telefonie aan, voornamelijk aan ouderen. Over Pretium gaan al jaren klachten over dubieuze verkoopmethoden.

In het artikel stond onder meer: ‘Hoe kwam het tot zoveel klachten? Het ultieme kwaad van een kapitalistische narcist die er behagen in schept de grenzen van de wet op te zoeken? Slappe overheid die dit soort bedrijven niet aanpakt?’

Volgens Pretium is het webboek een persoonlijk schotschrift tegen de directeur, waarvoor geen journalistieke bescherming kan worden ingeroepen. Ook zou de journalist er niet in geslaagd zijn om een uitgever voor zijn werk te vinden, maar geeft hij het in eigen beheer uit. Daarbij komt dat er betaald moet worden voor het lezen van de verschillende hoofdstukken, zodat Olsthoorn er volgens Pretium belang bij heeft het webboek ‘zo sensationeel mogelijk te maken’. Hoor en wederhoor is volgens het bedrijf niet fatsoenlijk toegepast.

De rechter vindt de passages uit het eerste artikel niet misleidend of onnodig grievend. Dat de journalist scherp is, vindt de rechter ‘kenmerkend’ voor dergelijke (kritische) onderzoeksvragen. Alle vorderingen zijn afgewezen.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment