Banensites willen fraude met nepvacatures aanpakken

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 28 nov 2016 in nieuws

De Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Jobbird hopen met nieuwe systemen frauduleuze vacatures beter buiten de deur te houden. Jobsonline stelt voor om met meer vacaturebanken samen te werken nu de overlast toeneemt.

Al enige tijd maken criminelen misbruik van Nederlandse vacaturessites, zo meldde VARA’s Kassa zaterdag. Zij hebben geen echte vacatures in de aanbieding, maar zijn enkel op zoek naar persoonlijke gegevens. Slachtoffers worden soms ook via e-mail of LinkedIn benaderd.

De zogenaamde werkgever, vaak gevestigd in het buitenland, vraagt de sollicitant om allerlei persoonsgegevens op te sturen, waaronder een kopie van een identiteitsbewijs, het bankrekeningnummer, een bewijs van het woonadres en soms moet de sollicitant 1 eurocent aan administratiekosten overmaken.

Twee jaar geleden is het bedrijf NCO Group actief geweest via de Nationale Vacaturebank, en sinds april opereert waarschijnlijk dezelfde bende onder de naam Stellar BPO. Vaak worden bestaande bedrijfsnamen gebruikt, maar weten de bedrijven nergens van.

Allereerst wordt er een fysiek gesprek gepland op een van de ‘vestigingen’. Door ‘drukte’ worden het vervolgens Skypegesprekken. De sollicitanten blijven op deze manier geloven dat ze met een écht bedrijf te maken hebben. Vaak zijn de gesprekspartners ook slachtoffers, die zijn dan ‘aangesteld’ als HR-manager.

De persoonsgegevens kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals ook de eigen bankrekening wordt ingezet voor het wegsluizen van crimineel geld.

De Fraudehelpdesk heeft in 2015 160 meldingen van vacaturefraude ontvangen en begin november 2016 stond de teller op 140 meldingen. Een duidelijke aanwijzing voor fraude is wanneer het bedrijf meldt dat de sollicitanten hun nieuwe baan nog even niet moeten opgeven aan het UVW. De Fraudehelpdesk heeft diverse tips gepubliceerd om identiteitsfraude met vacatures te voorkomen.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment