Bewustzijnweek rond geldezels

Geen reacties
Posted 23 nov 2016 in nieuws

Deze week is de Bewustzijnweek gestart, een preventieprogramma dat moet voorkomen dat mensen als geldezel optreden voor cybercriminelen. De pakkans is zeer hoog en de gevolgen voor de moneymules zijn ingrijpend, waarschuwen de initiatiefnemers. 

In de afgelopen weken hebben verschillende handhavingsinstanties en justitiële diensten in Europa 178 verdachten aangehouden. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld voor andere criminelen. Het totale geldbedrag dat op deze rekeningen is gestort, bedroeg 23 miljoen euro.

In Nederland zijn 28 geldezels opgespoord, in leeftijd varierend van 17 tot 59 jaar en afkomstig uit Almere, Breda, Brunssum, Dordrecht, Groningen, Haarlem, Heiloo, Hellevoetsluis, Hoensbroek, Leek, Lelystad, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Vlissingen, Wormerveer en Zaandam.

De personen in kwestie worden aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen, komen bij banken op de zwarte lijst te staan en worden uiteindelijk strafrechtelijk vervolgd.

Politie en banken in Nederland werken al vijf jaar nauw samen in de Electronic Crimes Task Force. Dit krijgt nu navolging in Europa.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment