Meer Nederlandse startups ontwikkelen zich tot scale-up

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 17 nov 2016 in nieuws

Een groeiend aantal Nederlandse startups weet zich te ontwikkelen tot scale-up, zo blijkt uit het ScaleUpDashboard 2016 onderzoek van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Een scale up is een bedrijf met minstens tien medewerkers dat gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeit.

Volgens het onderzoek is het aantal scale-ups of snelgroeiende bedrijven voor het eerst sinds zeven jaar gestegen naar 3070, 7.3 procent meer dan vorig jaar.

De meeste groeiers opereren binnen de zakelijke dienstverlening en weten optimaal gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden van automatisering en ICT. Ook biedt een groot deel zijn diensten online aan.

Geen groei is er in een aantal topsectoren als energie en chemie. Alleen Agri & Food doet het goed.

De Erasmus Universiteit constateert ook dat het overgrote deel van het MKB krimpt. Er komt steeds meer een tweedeling van bedrijven die nieuwe technologieën of nieuwe verdienmodellen inzetten en degenen die moeite hebben om zich aan de sterk veranderende omgeving aan te passen.

Ondanks de groei zit Nederland nog onder het niveau van 2008, toen er twee keer zoveel snelgroeiende bedrijven waren. Niettemin wisten de onderzochte bedrijven een omzetgroei te realiseren van 107 procent. Geniddeld is een scale-up in drie jaar gegroeid naar 42 fulltime medewerkers.

captureLees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment