Mogelijk beperkingen visa VS onder Trump

Geen reacties
Tags: ,
Posted 10 nov 2016 in nieuws

Nederlanders die tijdelijk in de techindustrie in de VS willen werken zullen mogelijk minder makkelijk aan een visum kunnen komen. Dat is althans de vrees van de hightech-industrie zelf nu Donald Trump president wordt.

Veel buitenlanders kunnen met een H-1B visum tijdelijk in de VS werken. Een dergelijk visum wordt veelal verstrekt via het bedrijf waar ze komen te werken.

Een H-1B visum is drie jaar geldig en kan verlengd worden tot maximum van zes jaar. Na die periode is men verplicht terug te keren naar het land van herkomst. Voor een permanente verblijfsvergunning is een zogenoemde green card vereist.

Trump heeft al aangegeven dat hij het H-1B programma wil uitkleden om de immigratie te beperken, al is niet duidelijk in welke mate.

In augustus 2015 liet Trump nog via een tweet weten dat hij getalenteerde mensen wilde binnenlaten, inclusief studenten die in de VS willen studeren. ‘Silicon Valley heeft goede mensen nodig’.

Daarna draaide Trump bij. Zo zou hij ook het J-1 visum, waarmee buitenlanders stage kunnen lopen of studeren in de VS, willen schrappen.

Of dat ook allemaal gaat gebeuren is de vraag. Zo kan nog een stevige lobby worden verwacht vanuit de industrie. Niettemin is de kans groot dat het minder makkelijk wordt voor Nederlanders om in de VS een bedrijf op te zetten.

Waar de VS de grenzen lijkt te willen sluiten, wil Europa die juist meer openstellen. Neelie Kroes, toen nog special envoy van Startup Delta, lanceerde begin dit jaar het idee voor een Europees startup visum. Zo’n visum moet het voor startups makkelijker maken om zich in verschillende lidstaten te vestigen, zonder nieuwe toelatingsprocedures.

Onder het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie is eerder dit jaar al wel een dergelijk visum in het leven geroepen. Daarmee krijgen buitenlandse startupondernemers een jaar de tijd om in Nederland een innovatieve onderneming te starten.

JStone / Shutterstock.comLees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment