Nike voldoet met nieuwe hardloopapp aan Wet bescherming persoonsgegevens

Geen reacties
Tags: ,
Posted 09 nov 2016 in nieuws

Nike overtreedt met zijn Nike+ Running app niet langer de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vastgesteld.

De toezichthouder had de maker van de hardloop-app op de vingers getikt omdat het gebruikers onvoldoende informeerde over de verwerking van hun gezondheidsgegevens. Nike verkreeg daardoor niet de vereiste uitdrukkelijke toestemming van de appgebruikers. Nike had ook geen bewaartermijnen bepaald voor de gegevens. Nike heeft inmiddels nieuwe appversies uitgebracht waarin zij toestemming vraagt voor het gebruik van gezondheidsgegevens.

Nike berekent via de app loopafstanden, -snelheden en -tijden. Om dit te kunnen doen, maakt de app onder meer gebruik van de locatiegegevens uit de telefoon. De app berekent ook verbrande calorieën en paslengte op basis van het geslacht, de lichaamslengte en het gewicht. Daarnaast berekent Nike op basis van de meetgegevens uit de app zogenaamde ‘Fuel-punten’, een eigen maatstaf van Nike voor de mate van geleverde inspanning.

Nike uit de combinatie van gegevens onder meer opmaken of je conditie voor- of achteruitgaat. Dit zijn volgens de toezichthouder gevoelige persoonsgegevens.

Nike heeft naar aanleiding van het onderzoek alle hardloopgegevens van inactieve gebruikers in Nederland van oudere appversies versleuteld. Op deze manier sluit Nike uit dat deze gegevens gebruikt worden voor analyse- en onderzoeksdoeleinden. Nike stuurt tot slot voor het eind van het jaar een e-mail aan alle app-gebruikers in Nederland die nog wel actief zijn, maar niet de nieuwe appversie hebben geïnstalleerd. Nike waarschuwt hen dat zij een nieuwe appversie moeten gebruiken.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment