‘Trump ramp voor innovatie’

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 09 nov 2016 in nieuws

Mocht Donald Trump winnen, dan is dat slecht nieuws voor de Amerikaanse techindustrie. Afgelopen zomer waarschuwden 145 techentrepreneurs, onder wie Barry Diller, Pierre Omidyar van eBay en Steve Wozniak, voor de gevolgen. ‘Zijn campagne is gebaseerd op woede, hypocrisie, de angst voor nieuwe ideeën en nieuwe mensen, en het geloof dat Amerika steeds zwakker wordt.’

Tegen de verwachting in heeft Trump grote kans om de nieuwe president van de VS te worden, al is het verschil met Clinton nog altijd minimaal. Trump won belangrijke staten als Florida, Ohio en North Carolina. Clinton moet hopen op winst in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania, maar in die laatste staat lijkt Trump aan de winnende hand.

Trump werd afelopen zomer door de techondernemers in een open brief ‘een ramp voor innovatie’ genoemd. ‘Zijn visie staat recht tegenover het open uitwisselen van ideeën, de vrijheid om te bewegen en onze productieve samenwerking met de rest van de wereld die juist zo belangrijk is.’

De brief was niet ondertekend door de topmannen van Apple, Google en Facebook, maar het is geen geheim waar hun voorkeuren liggen. Traditioneel koos Californië, het thuisland van Silicon Valley, gisteren voor Clinton.

Clinton kreeg zestig procent meer donaties uit de techindustrie dan Trump. Werknemers bij Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon doneerden alleen al 3 miljoen dollar voor Clinton. In totaal kwam 55,7 miljoen dollar uit de techhoek. Investeerder Peter Thiel, die in de Raad van Bestuur van Facebook zit, heeft Trump overigens wel gesteund met 1 miljoen dollar.

Wat Trump precies in petto heeft voor de techindustrie is niet duidelijk. Maar in een van zijn speeches beloofde hij dat Apple zijn computers weer gewoon in de VS gaat maken, in plaats van in China. Hij haalde ook uit naar Amazon baas Jeff Bezos die The Washington Post heeft gekocht als een ‘middel voor politieke macht’. Die krant was de afgelopen maanden niet al te vriendelijk voor Trump.

Er is, al heeft hij daar niets over gezegd, ook grote kans dat Trump beperkingen oplegt aan buitenlanders die zich in Silicon Valley willen vestigen. Ook heeft Trump al laten doorschemeren dat hij omwille van de nationale veiligheid toegang wil tot data.

capture

lev radin / Shutterstock.comLees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment