Taaltechnologen: Je bent wat je tweet

Geen reacties
Tags: , ,
Posted 08 nov 2016 in nieuws

Op basis van de woorden die je gebruikt op Twitter kan een computer herleiden wat voor persoon je bent: je geslacht, leeftijd, welke woorden je zult gebruiken, of je een agressieve inborst hebt en of je graag sarcasme inzet. Dat stellen taaltechnologen van de Radboud Universiteit.

De manier waarop je praat zegt veel over wie je bent: denk aan de onderwerpen die je kiest en de woorden die je daarbij gebruikt. Mannen praten anders dan vrouwen, jonge mensen praten anders dan oude mensen. Hetzelfde gaat op voor geschreven taal, zoals op een sociaal medium als Twitter.

De taaltechnologen Florian Kunneman en Wessel Stoop hebben voor grotere verzamelingen berichten op Twitter bijgehouden of ze zijn geschreven door mannen of vrouwen, jonge of oude mensen, maar ook of ze bijvoorbeeld agressief of sarcastisch zijn.  De resultaten zijn vervolgens aan zogenaamde machine learning algoritmes onderworpen, computerprogramma’s die automatisch patronen kunnen leren uit grote hoeveelheden data.

Op basis van hun data-onderzoek kunnen de onderzoekers ook een analyse  doen van individuele twitter-accounts. Twitteraars kunnen naar www.youarewhatyoutweet.nl om hun eigen twitteraccount te laten analyseren. Het systeem importeert dan zo veel mogelijk tweets en vergelijkt die met wat uit onderzoek is geleerd over zaken als sarcasme of mannelijk taalgebruik. Vervolgens krijgt het Twitteraccount per taalmodel een score.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment