Nederlander blijft illegaal downloaden

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 07 nov 2016 in nieuws

Nederlanders blijven gewoon doorgaan met het illegaal downloaden, zo blijkt uit een enquête van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws. Ook Stichting BREIN ziet geen afname ondanks een hardere aanpak.

Downloaden is sinds 2014 verboden in Nederland, maar daar lijken veel mensen geen boodschap aan te hebben. 14 procent downloadt nog altijd series, films en tv-programma’s. Van de Nederlanders tot 34 jaar zegt zelfs een kwart nog illegaal series en films te kijken.

Negentien procent van de downloaders betaalt liever niet voor iets dat ook gratis te bekijken is. Zeventien procent geeft aan dingen te willen zien die in Nederland niet legaal te krijgen zijn. Nog eens 16 procent zegt te downloaden omdat het te lang duurt voordat buitenlandse series, films en tv-programma’s in Nederland op legale wijze te krijgen zijn. Ook de hoge kosten van betaalde abonnementen en zenders is vaak een reden.

‘We zien geen daling in het uploaden en downloaden’, zegt Tim Kuik van BREIN tegen RTL. ‘De laatste cijfers zijn een jaar oud, daarin zit nog steeds een stijging. Dat komt zowel door het beschikbare aanbod als de kosten. Het blijft aanlokkelijk om het gratis te doen.’

Als er boetes uitgedeeld gaan worden aan downloaders zegt 40 procent van de ondervraagden uit het onderzoek wel te stoppen. 10 procent gaat minder downloaden, 22 procent blijft gewoon doorgaan en 3 procent gaat meer downloaden.

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens, 44 procent, heeft overigens een abonnement op een betaalde zender of een betaald platform. Netflix is met 25 procent het populairst.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment