Battle: Epson BT-300 vs Microsoft Hololens

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 02 nov 2016 in nieuws

Na virtual reality lijkt de markt klaar voor augmented reality, waarbij beelden over de alledaagse werkelijkheid worden getoond. De Epson Moverio BT-300 en Microsofts Hololens zijn beide frontrunners in dit segment. Tijd voor een brillentest.

Epson heeft op het gebied van Augmented Reality-brillen een redelijke voorsprong. De BT-300 is namelijk alweer het derde model van het Japanse bedrijf dat oorspronkelijk alleen in printers deed. De eerste versie, de BT-100 uit 2012, is overigens nog steeds beschikbaar. De BT-300 is echter een stuk lichter, helderder en scherper.

Android
De BT-300 is het best vergelijkbaar met Google Glass: een Androidsysteem in een kastje, waar zich ook de batterij bevindt. Deze is hier niet aan de bril gemonteerd, maar heb je in je hand. En is ter grootte van een smartphone. Hierdoor kan je speciale apps installeren die direct in de bril worden geprojecteerd.

Business
De aanblik en prijs van de Hololens schept hoge verwachtingen. Je merkt in alles dat dit geen speledingetje voor de consument is, maar vooral geschikt voor zakelijke doeleinden. Maar liefst vier mini-camera’s brengen de ruimte om je heen in kaart, terwijl een dieptecamera alle oppervlaktes aftast. Een gyroscoop, magnetometer en accelerometer meten vervolgens je hoofdbewegingen.

Diepte
De holografische processor verwerkt al die data tot één datastroom die de Hololens-apps kunnen gebruiken om te projecteren. Door het gebruik van drie lagen matglas kunnen hologrammen goed met diepte worden weergegeven. Dit alles gebeurt in een speciale Windows 10 omgeving, waarbij ontwikkelaars kunnen werken met software als Unity en Visual Studio.

Conclusie
Op papier lijken de systemen mooier dan wat ze in werkelijkheid bieden. Niks geen Minority Report-ervaringen, waarbij de hele ruimte bedekt wordt met holografisch materiaal. Je ziet in de glazen zelfs duidelijk waar het scherm begint en eindigt. Het grote verschil is dat Epson met versie 3 wel uitontwikkeld is, wat voor consumenten een prima AR-ervaring biedt. De Hololens is daarentegen veelbelovend, maar moet vanwege het gewicht, de beperkte kijkhoek en de af en toe haperende apps nog flink worden doorontwikkeld.

Specificaties

Epson Moverio BT-300
Resolutie: 720p
Contrast: 100.000:1
Processor: Intel Atom
X5 (1,44 GHz)
Camera: 5MP
OS: Android
Gewicht: 60 gram
Prijs: 799 euro

Microsoft Hololens
Resolutie: 720p
Processor:
Intel 32bit+
Camera: 2MP + 5
omgevings camera’s
OS: Windows 10
Gewicht: 579 gram
Prijs: 3000 euro

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#152).Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment