Europa tegen WhatsApp: ‘Deel geen persoonsdata met Facebook’

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 31 okt 2016 in nieuws

De privacywaakhonden van de Europese lidstaten waarschuwen WhatsApp dat het geen gebruikersinformatie meer met Facebook zou moeten delen. Facebook schendt daarmee eerder gemaakte afspraken en beloftes en mogelijk juridische regels.

Dat is te lezen in de brief die de Europese privacywaakhonden, verenigd in wat heet de ‘Article 29 Working Party’ (kort: WP29), eind vorige week aan WhatsApp stuurde (PDF).

Om de zaak verder te onderzoeken is een werkgroep ingesteld. WhatsApp wordt gevraagd om precies te vertellen welke informatie uit welke bron naar wie is opgestuurd en of en, zo ja, welke derde partijen toegang hebben tot de klantgegevens van WhatsApp-gebruikers.

Toen Facebook eind 2014 WhatsApp kocht voor 19 miljard dollar, beloofden de partijen de privacy van gebruikers te respecteren. Mocht WhatsApp of Facebook daar iets aan willen veranderen dan moeten ze, in ieder geval de Europese, gebruikers expliciete toestemming vragen en niet achteraf informeren over een wijzigen. Of een opt-out-optie bieden. Dat is wel wat er gebeurde toen WhatsApp eind augustus jongstleden gebruikersinformatie met Facebook besloot te delen.

WhatsApp zegt in een reactie mee te werken aan het WP29-onderzoek.

De Europese privacywaakhonden kunnen vanaf 2018, wanneer nieuwe privacyregels gaan gelden, ook boetes tot vier procent van de jaaromzet van bedrijven gaan opleggen. Daar is nu geen sprake van.

Foto: Thorsten Hofmeister (cc)Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment