Geen concrete plannen voor verplichte betaalkastjes

Geen reacties
Tags: , , ,
Posted 31 okt 2016 in nieuws

Berichten over plannen van de in Londen gevestigde Europese Bank Autoriteit (EBA) om consumenten te verplichten ‘betaalkastjes’ te gebruiken bij online betalen lijken uit lucht gegrepen. De EBA, belast met het toezicht op de banken in de Europese Unie, wil alleen grotere betaalveiligheid in landen waar dat nog niet goed geregeld is.

In De Telegraaf werd zaterdag de indruk gewekt dat het gebruik van een ‘betaalkastje’ verplicht gaat worden bij online betalingen van 10 euro en hoger en er zo een muur om webshops wordt opgetrokken. ‘Hiermee gaan we terug naar de vorige eeuw. Banken bouwen een extra drempel in en duwen tegelijk hun voet tussen de deur. Klanten zullen afhaken, voorspelde advocaat Mark Teurlings, tevens voorzitter van het Webshop Keurmerk, in De Telegraaf.

Het ligt, gelukkig, wat genuanceerder, zegt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland tegen Emerce. “Voor de Nederlandse consument heeft dit geen gevolgen, als het al zover komt. Wij betalen al veilig met iDEAL. Het is ook geen plan van de Europese banken. De EBA brengt een advies uit aan de Europese Commissie. En ook het Europees Parlement moet nog beslissen.”

Formeel gaat het om het Payment Services Directive (PSD2), technische standaarden die een bepaalde mate van veiligheid moeten garanderen bij online betalingen. Deze bepalingen die stammen uit 2007 moeten worden geactualiseerd.

Kern van de veranderingen is dat zogenoemde Third Party Payment Service Providers toegang krijgen tot een betaalrekening na toestemming van consumenten. Dit moet leiden tot bijvoorbeeld One-click buy oplossingen waarbij de betaalvoorkeur, het gewenste afleveradres en, indien nodig, leeftijd bij de (web)winkel bekend is wanneer een consument eenmalig inlogt. De EBA pleit in dit verband voor een strengere authenticatie door klanten, maar dat kan op allerlei manieren, ook met apps. Boudewijn: “Bij iDEAL is je identiteit al gekoppeld aan je banknummer. Bij credit cards ligt dat wat ingewikkelder. Wij lopen met dit soort toepassingen voorop, maar er zijn landen in Europa waar dit allemaal minder goed is geregeld. Daarom wil de EBA de regelgeving juist in die landen aanscherpen.”

In een in augustus vrijgegeven persbericht stelt de EBA juist ‘gebruikersvriendelijke en toegankelijk online betaalmethoden’ voor.

De EBA heeft aan diverse marktpartijen advies gevraagd en zal begin volgend jaar met een concreet voorstel komen aan de Europese Commissie.Lees het volledige bericht op Emerce »


Add Your Comment