Chinese fabrikant: cyberaanval niet onze schuld

Geen reacties
Tags: , , , ,
Posted 27 okt 2016 in nieuws

De Chinese fabrikant Hangzhou Xiongmai Technology wil zich niet verantwoorden voor de cyberaanval op zogenoemde DNS-servers vorige week vrijdag. Daarbij werden digitale videorecorders en ip-camera’s van het bedrijf besmet met malware.

Dat kon gebeuren omdat de apparatuur niet standaard beveiligd is. Gebruikers moeten de apparaten zelf afschermen met een wachtwoord. De malware wist via internet alle aangesloten apparaten met een slechte beveiliging te detecteren.

Hangzhou Xiongmai wil wel 4 miljoen ip-camera’s terugroepen die nog kwetsbaars zijn en heeft klanten beveiligingsupdates aangeboden. Het bedrijf levert het grootste deel van zijn producten aan derden.

Twitter, Spotify, PayPal en GitHub waren vrijdag urenlang uit de lucht nadat de DNS servers van het Amerikaanse bedrijf Dyn waren aangevallen. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laat onderzoek doen naar deze enorme aanval op de internetinfrastructuur.

Volgens een net verschenen onderzoek van ESET en National Cyber Security Alliance (NCSA) zijn met name Amerikanen huiverig om internetapparaten aan te schaffen. 88 procent vermoedt dat deze apparaten gehackt kunnen worden. De helft geeft aan om die reden dergelijke apparaten niet in huis te halen.